Unul dintre candidații la fotoliul de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, Nicolai Raia, a fost reținut de către ofițerii Direcției operațiuni speciale (DOS), fiind bănuit de evaziune fiscală în proporții deosebit de mari.

Potrivit poliției, bărbatul a încercat să se eschiveze de forțele de ordine, imediat după ce pe numele lui a fost pornită o cauză penală pentru evaziune fiscală.

Nicolai Raia a fost pus sub învinuire la 22 octombrie curent, în absența sa, pentru prejudicierea bugetului public național în proporții deosebit de mari, iar 2 săptămâni mai târziu a fost dat în căutare.

Raia a fost reținut astăzi în jurul orei 12:00, în Comrat, pentru 72 de ore. 

Candidatul la alegerile din APG riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 3000 la 5000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 6 ani, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Nicolai Raia are 46 de ani și este originar din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia, satul Dezghingea.

Presa locală califică decizia ca una politică, deoarece Raia ar fi avut toate șansele de a trece pragul electoral pentru accederea în organul legislativ al autonomiei, din primul tur. De asemenea, sursa a precizat că acesta nu face parte din echipa actualului bașcan, Irina Vlah.

Alegerile în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) urmează să se desfășoare pe data de 20 noiembrie curent. Nicolai Raia a candidat independent la alegeri, din partea localității Dezghingea, depunând o cerere în acest sens pe 19 octombrie curent.

Снимок.PNG

Sursa: deschide.md

Potrivit legislației, Adunarea Populară a Găgăuziei (în găgăuză: Gagauzian Halk Topluşu) este organul legislativ al autonomiei. Aceasta este reprezentată de 35 de deputaţi, care se aleg pe un termen de 4 ani. Deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei poate fi ales orice cetăţean al Republicii Moldova cu drepturi electorale, care a împlinit vîrsta de 21 de ani şi la momentul efectuării alegerilor, locuieşte pe teritoriul circumscripţiei electorale (localității) pe care o va reprezenta.

Totodată, Adunarea Populară a Găgăuziei este unul dintre subiecții cu drept de iniţiativă legislativă în Parlamentul Republicii Moldova.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii