Președintele Parlamentului, Andrian Candu a acționat în judecată Jurnal TV, pentru lezarea onoarei, demnității și reputației profesionale. Speaker-ul consideră că i-au fost încălcate drepturile și a solicitat postului de televiziune, despăgubiri de 30 de mii de euro. Potrivit portalului bizlaw.md, instanța pe rolul căreia se află cauza, nu știe cum să procedeze și a cerut Curții Supreme de Justiție să emită un aviz consultativ.

Andrian Candu a solicitat postului să fie publicată o dezmințire, să-i fie aduse scuze publice și să-i fie plătite despăgubiri morale în sumă de 30 de mii de euro. Avocatul JurnalTV a solicitat instanței scoaterea de pe rol a solicitării de compensare a prejudiciului moral, pentru că nu ar fi fost epuizată procedura prealabilă de către reclamant. Potrivit legislației privind accesul la informație, persoana care consideră că i-a fost lezată onoarea trebuie mai întâi să solicite, publicarea unei dezmințiri în termen de 20 de zile de la aflarea informației defăimătoare.

Cauza este judecată de Judecătoria Centru, care însă nu știe cum să acționeze, adresând CSJ, întrebări legate de modul în care trebuie să acționeze dacă reclamantul nu a epuizat procedura prealabilă obligatorie și dacă poate scoate cererea de pe rol, pe acest motiv și pe motivul că nu a epuizat căile de soluționare extrajudiciară.

CSJ a refuzat însă să emită avizul consultativ, menționând că legea este suficient de clară în acest sens.

Potrivit bizlaw.md, judecătorii vor fi nevoiți să scoată cererea de pe rol, pentru că, potrivit unei Hotărâri explicative a CSJ, nerespectarea procedurii prealabile constituie temei de restituire a cererii de chemare în judecată (art.170 alin.(1) lit. a) CPC), iar dacă cererea a fost primită, instanţa scoate cererea de pe rol.

Notăm că mai multe materiale publicate de JurnalTV vizează deputații PD și persoanele din anturajul vice-președintelui PD, Vlad Plahotniuc.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii