Judecătoriile din Moldova vor fi finanțate de stat cu minim 1 procent în fiecare an. Propunerea aparține Ministerul Justiției, care stabilește plafonul minim, nu și cel maxim de finanțare.

Potrivit bizlaw.md, în ultimii trei ani instanțele din Moldova au fost finanțate cu puțin peste 1 procent din bugetul public stabilit în fiecare an. Întrucât, volumul de finanțare depinde direct de mai mulți factori economici, autorii documentului își propun ca să existe un echilibru dintre posibilitățile statului și funcționarea adecvată a instanțelor. Astfel, Legea privind organizarea judecătorească va conține o prevedere exactă care stabilește că bugetul aprobat de Parlament va trebui să constituie minim 1 procent din bugetul public.

Totodată, la stabilirea bugetului, Consiliul Superior al Magistraturii va fi consultat obligatoriu.

Garantarea minimă a finanțării este o soluție de compromis, după ce autoritățile au primit numeroase recomandări de a asigura un volum de finanțare între 1 și minim 2 procente, inclusiv de la USAID și Consiliul Europei.

Precizăm că pentru acest an, instanțele din Moldova ar urma să beneficieze de 432 de milioane de lei, adică, 1,21 procente din bugetul de stat. Această cotă procentuală se menține în ultimii trei ani. Documentul este supus dezbaterilor publice.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii