Datele preliminare a rezultatelor alegerilor prezidențiale din 30 octombrie curent, prezentate astăzi de către Asociaţia Promo-LEX diferă de cele anunțate de către Comisia Electorală Centrală (CEC).

Conform calculelor Asociaţiei Promo-LEX, realizate în paralel cu cele ale CEC, candidatul din partea PSRM la funcția de președinte al țării, Igor Dodon, candidatul comun (PAS, PPDA, PLDM), Maia Sandu, candidatul PL, Mihai Ghimpu și candidatul independent, Maia Laguta,  ar avea voturi mai puține, iar candidatul PPEM, Iurie Leancă, a candidatului PN, Dumitru Ciubașenco, a candidaților independenți Silvia Radu, Valeriu Ghilețchi și Ana Guțu, ar avea un număr mai mare de voturi.

Șeful misiunii de observatori Promo-Lex, Pavel Postică, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă, că „procentele candidaților se împart în felul următor: 

Mihai Ghimpu -1,84% (Promo-LEX), 1,8% (CEC)

Iurie Leancă - 3,21 (Promo-LEX), 3,11% (CEC)

Dumitru Ciubașenco - 6,20% (Promo-LEX), 6,01% (CEC)

Maia Sandu - 37,71% (Promo-LEX), 38,42% (CEC)

Igor Dodon - 47,44% (Promo-LEX), 48,26% (CEC)

Silvia Radu - 0,88% (Promo-LEX), 0,4% (CEC)

Maia Laguta -1,47% (Promo-LEX), 0,75% (CEC)

Ana Guțu - 0,18% (Promo-LEX), 0,17% (CEC)

Valeriu Ghilețchi - 1,6% (Promo-LEX), 1,4% (CEC)”.

Postică a mai anunţat că au fost constatate mai multe încălcări în desfăşurarea procesului electoral, printre care „opt cazuri de zvonuri de recompense materiale, în 170 de cazuri a fost încălcat secretul la vot, în şapte cazuri a fost făcută agitaţie electorală în preajma secțiilor de votare, în 13 cazuri s-au stabilit acte de violență sau intimidare a alegătorilor şi în opt cazuri s-a depistat transportarea organizată a alegătorilor, cel mai des la secţiile de votare unde participă cetăţenii din regiunea transnistreană”.

Pentru scrutinul din 30 octombrie, Asociaţiei Promo-LEX a avut observatori în 2023 de secții de votare, dintre care 1979, în țară și 44 peste hotare. CEC a acreditat 3.764 observatori, 3.202 naționali și 562 internaționali.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii