În seara zilei de ieri, 7 noiembrie, după o perioadă de circa trei ani, au fost deblocate relaţiile cu FMI. Astfel, Consiliul de Directori Executivi al Fondului Monetar Internațional (FMI) a aprobat Acordul pentru trei ani cu Republica Moldova.

Acordul prevede finanțarea prin două instrumente de creditare – Mecanismul de finanţare extinsă (EFF) și Mecanismul extins de creditare (ECF). Documentele au ca scop susținerea reformelor economice și financiare ale statului. Ca urmare, R. Moldova a obținut acces la suma totală de 178,7 milioane de dolari SUA.

După decizia respectivă, speakerul Andrian Candu a declarat că, R.Moldova a ieşit din criză. „Ne îndreptăm spre o perioadă de stabilizare economică, după cea politică, spre un cadru propice pentru a dezvolta țara și a crește bunăstarea oamenilor. Decizia FMI va crește credibilitatea noastră în fața investitorilor și partenerilor internaționali”, a spus Candu.

Oficiul FMI din Moldova a venit cu anumite precizări: 35,9 milioane de dolari SUA vor fi oferite imediat după aprobarea acestui Acord. Restul banilor vor fi acordaţi pe parcursul implementării programului, în cinci tranșe, la fiecare din evaluările semianuale ale programului.

După mai multe negocieri, directorul adjunct al FMI, Mitsuhiro Furusawa, a anunţat că: „autoritățile Republicii Moldova au elaborat un program pentru consolidarea economiei și soluționarea vulnerabilităților-cheie. Obiectivul programului este de a fortifica stabilizarea economică recentă și de a progresa în realizarea unei agende ample de reforme structurale, în special în sectorul financiar. Angajamentul de a promova politici sănătoase și de a îmbunătăți semnificativ guvernanța economică va juca un rol crucial în asigurarea unor perspective de creștere economică pe termen lung”.

Totodată,  Furusawa a atenţionat că, deficitul bugetar pentru anul 2016 se va majora, pentru a încuraja restabilirea economică firavă.

Un comunicat al FMI precizează că, reformele structurale, care reflectă prioritățile trasate în Strategia Națională de Dezvoltare vor duce la sporirea competitivității, atragerea investițiilor, diversificarea structurii exporturilor și atingerea unei creșteri economice durabile. Consolidarea cadrului de prevenire a spălării banilor și finanțării terorismului, supravegherea Centrului Național Anticorupție și cadrul pentru dezvăluirea informației privind averea deținută de demnitarii de vârf  va trebui să  impulsioneze buna guvernanță și mai ales, transparența.

Aşadar, Moldova va putea beneficia de asistență financiară și tehnică, condiţionată de implementarea reformelor profunde în sectorul financiar. Tototdată FMI le va oferi autorităților de la Chişinău spațiul necesar pentru a promova o politică bugetar-fiscală mai echilibrată, precum și va contribui la suplinirea rezervelor internaționale.

Nu toate statele şi-au depăşit crizele economice cu ajutorul FMI. Analişti economici atrag atenţie că statele Baltice au evitat condiţiile dure sociale, impuse de FMI, iar Islanda, printr-un referendum popular a respins Acordul cu FMI. 
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii