Patru inși au avut cel mai mare rol în beneficierea de pe urma miliardului furat- Platon, Plahotniuk, Filat și Shor, iar pentru ca urmele să fie șterse deja au loc omoruri, și lichidări de martori.

Declarația a fost făcută de către fostul șef al Secției prevenirea spălării banilor și monitorizarea tranzacțiilor în cadrul Băncii Sociale, Sergiu Sagaidac într-un mesaj pe facebook. Sagaidac descrie cu lux de amănunte cum s-a furat miliardul și cum ar fi încercat conducerea băncii să-l implice în scheme de spălare de bani. 

După declarațiile făcute de fostul șef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA în cadrul unei emisiuni televizate, Sagaidac a ieșit la rampă cu mai multe declarații grave privind furtul miliardului.
 
”Banca Socială era controlată integral de către Ilan Shor dar toate cotele de participare erau divizate/splituite ca și cum nici o persoană nu deținea o cotă semnificativă și nu exista un beneficiar final.”

Totodată, în acea perioadă BNM ar fi  înregistrat o criză acută de capital și lichidități, totul fiind însă ascuns de ochii lumii, iar în cadrul  activității sale ar fi fost monitorizat și urmărit de către securitatea băncii și anume Gheorghe Rusu și Gheorghe Papuc, ambii generali în rezervă de poliție.

”Aceștia, încercau să mă provoace prin diverse persoane la luare de mită și implicare în scheme de spălare de bani pentru a fi apoi șantajabil.”

Fostul șef al Secției prevenirea spălării banilor și-a dat demisia de la Banca Socială în data de 29 septembrie 2014  nefiind de acord cu procesele care aveau loc, avînd mari semne de întrebare și suspiciuni despre multe evenimente.
 
”În momentul cînd am înțeles că situația este catastrofală și mă poate afecta direct, nedorind de a-mi asuma daune morale, știind că ceva se întîmplă dar neștiind ce anume concret căci la acel moment erau prea multe necunoscute am depus cerere de demisie.”

Potrivit lui Sagaidac demisia sa nu a fost privită cu ochi buni de administrație, chiar ar fi fost impus să semneze niște acte suspecte. Pentru că a refuzat să facă acest lucru, a fost supus mai multor intimidări.

”La plecarea din Banca Socială am fost supus intimidărilor, monitorizării, incursiunii în viața privată, interceptării de convorbiri telefonice și poștă electronică...De la 29 septembrie 2014 pînă în prezent am avut 5 situații de accident rutier foarte stranii. Deseori pățeam situații gen noaptea cînd intram în intersecție să intre o mașină de culoare închisă cu farurile stinse pentru a provoca un accident, sau situații gen cînd pe hornul casei se toarnă lubrifiant utilizat de automobil care emană fum negru și dioxid de carbon, iar poliția nu întreprindea nici o măsură de identificare a făptașului.”

Mai mult, acesta subliniază că nu i se par întâmplătoare decesul lui Mihai Bologan, șeful Serviciului IT din cadrul Băncii Naționale a Moldovei, cel al lui Ion Butmalai și al încasatorului de la BEM.  

”Aveam suspiciuni mari că Mihai Bologan, șeful Serviciului IT din cadrul Băncii Naționale a Moldovei, membru al grupului secret de investigare a situației din cele 3 bănci - BEM, Banca Socială, Unibank, Dumnezeu să-l ierte, care avea acces la informație despre frauda comisă nu a murit din greșeală urmare a unui banal incident. Aveam suspiciuni mari că Ion Butmalai, deputat în Parlament, membru al Comisiei de securitate, Dumnezeu să-l ierte, care avea acces la informație, nu a murit pentru că s-a sinucis. Încasatorul microbusului care a ars cu tot cu arhiva BEM, Băncii Sociale, Unibank, am mari dubii că este o coincidență și că a murit pentru că s-a sinucis.”

Fostul șef al Secției prevenirea spălării banilor și monitorizarea tranzacțiilor în cadrul Băncii Sociale a ieșit abia acum la rampă deoarece a părăsit Republica Moldova și se simte în siguranță.

2.png

3.jpg

Sursa: Facebook/ Sergey A. Sagaidac


Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii