În ședința de azi a Parlamentului, Partidul Democrat a votat de comun cu Partidul Socialist, Partidul Comunist și cei 14 foști comuniști, pentru audierea șefilor Serviciului de Informații și Securitatea (SIS), Procuraturii Generale (PG)  și Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pe tema Unirii.

O inițiativă în acest sens fusese propusă de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și a fost susținută de 62 de deputați din cadrul PD, PSRM, PCRM și cei 14 foști comuniști, care acum fac parte din majoritatea parlamentară.

Deputatul PSRM, Vlad Bătrâncea a anunțat că în apropierea instituțiilor de învățământ se desfășoară acțiuni de propagandă pe tema Unirii cu România: „Se desfășoară o campanie fără precedent. Se duce zilnic propaganda cu utilizarea corturilor, materialelor speciale. Scopul ei este promovarea Unirii, iar ideea - lichidarea statului. Solicităm o expertiză pentru a identifica finanțatorii și cei care stau în spate”, a declarat Bătrâncea, citat de deschide.md .

Faptul că deputații democrați au votat alături de opoziția parlamentară în favoarea acestei inițiative, a stârnit nemulțumirea liderului PL, Mihai Ghimpu: „Stimați colegi, în special cei din majoritatea parlamentară, noi avem un acord care prevede că nu vom vota alătur de socialiști. Eu sunt român. La Socialiști sunt vreo 5 deputați care au cetățenie română, ei umblă cu 2 feți sau 12. Constituția noastră garantează că oricine poate promova orice idee, avem și hotărâre CEDO. Ce ține de corturi, ridicați voi corturile murdare și răpănoase. Nu vă este rușine în fața organului suprem Legislativ al țării. Îmi pare rău că s-a votat”, a menționat Ghimpu, citat de realitatea.md .

Potrivit liderului PL, Constituția garantează fiecărui cetățean să promoveze orice idee, „numai nu prin forță”.

Ulterior speaker-ul Andrian Candu a anunţat că ă şefii SIS, MAI şi PG sunt așteptați în Plenul Parlamentului.

Inițiativa PSRM de a audia SIS, MAI și PG cu privire la campania de informare cu privire la Unire inițiată de ODIP (Asociația Obștească „Onoare, Demnitate și Patrie" (ODIP) a fost calificată de asociație drept tentativă de intimidare a unioniştilor.

Președintele Asociației, Vlad Biletchi a postat în acest sens, următorul mesaj pe pagina sa de facebook:

Unirea.png

Sursa: Pagina Facebook, Vlad Biletchi

Asociația „Onoare, Demnitate și Patrie" este o organizație apolitică, non-profit, care declară scopul de a educa o generație de tineri activi, prin promovarea valorilor naționale și a culturii românești.


Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii