Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a spulberat un vis care lega două popoare de lângă Prut. Băsescu a declarat că Moldova nu are șanse să intre în UE, deoarece acest lucru ar produce un război în regiune, după ce în urmă cu mai mulți ani tot el spunea că unirea dintre cele două state se va realiza doar atunci când R.M. va adera la UE.

„Republica Moldova nu va fi membră a UE niciodată sau nu în următorii 20, 30 de ani. Tentativa de a extinde în acordul de asociere UE în Ucraina şi Republica Moldova - acolo am fost când s-a semnat acordul de asociere, sunt unul dintre semnatari - a avut reacţii imediate din partea Rusiei: anexarea Crimeei şi ocuparea estului Ucrainei”, a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu, la şcoala de vară a organizaţiei de tineret PMP, transmite mediafax.ro.

De asemenea, fostul președinte a vorbit și despre strategia rușilor în regiune:

„Să nu credeţi că ce a făcut (Evgheni-n.r.) Şevciuk zilele trecute când a declarat Transnistria parte a Federaţiei Ruse nu este tot o reacţie la acordul de asociere. Deci, Moscova a spus clar <<Stop!>> pentru că dacă nu se stopează extinderea UE şi a NATO riscăm război în regiune”, a mai spus Traian Băsescu.

rawconservative.com.jpgrawconservative.com

Analizând situația din regiune, putem spune că nimeni nu este dispus să sprijine Moldova în fața amenințărilor Rusiei. Dacă ne aducem aminte de declarația ambasadorului SUA la Chișinău, deducem că nici măcar SUA nu vrea să se implice în treburile Moscovei în regiune, iar dorința poporului poate fi pe planul doi.

Pentru că nimeni nu s-a întrebat de ce se opun americanii unirii dintre România și Moldova, răspunsul este mai mult decât simplu. Un astfel de pas ar transforma România în stat tampon, rol pe care acum îl joacă Moldova și Ucraina. Dacă se va ajunge la această situație, riscă să fie pus în pericol scutul antirachetă al americanilor și România să ajungă spațiu de luptă. Statele Unite nu au intenția să perturbe liniștea unei țări în care au investit miliarde de dolari pentru un vis frumos al unioniștilor. Mai mult, americanii pregătesc o bază a Alianței Nord-Atlantice  chiar pe teritoriul românesc, astfel încât să se asigure că granițele UE/NATO nu sunt amenințate de ruși. Nu în ultimul rând, nici un stat NATO nu poate juca rolul de stat tampon. Unirea dintre cele două state implică renunțarea României la NATO și UE. Potrivit tratatului Alianței, nici un stat membru nu poate să alipească alte state, indiferent de motiv. Evident că autoritățile de la București nu sunt dispuse la așa ceva.

Totodată, trebuie să precizăm că Traian Băsescu a scos foarte bine în evidență pericolul din zilele noastre – extinderea UE și NATO. Rusia nu va tolera niciodată să fie sufocată și înconjurată, doar pentru că asta vor niște popoare. La mijloc sunt interese mult mai mari, iar autoritățile de la Moscova deja nu privesc cu ochi buni lucrurile care se întâmplă la București. Pe de altă parte, Ucraina sau Moldova  nu sunt pregătite să facă pasul în Uniunea Europeană sau Alianța Nord-Atlantică. Sper ce vor opta aceste state? Momentan avem o Ucraină dezbinată, iar o Moldova care încearcă să nu fie sufocată de corupție, politică și crima organizată, care, într-un final, sunt totuna. Și mutările politice se dovedesc repetate greșeli spre nicăieri.

În urmă cu câteva zile, președintele Transnistriei, Șevciuk, a făcut primii pași pentru a realiza unirea cu Rusia. A se observa în România lipsa de reacție a președintelui Iohannis, deoarece s-ar putea crea un precedent periculos și pentru Republica Moldova. Nici până în ziua de astăzi nu știm dacă în Moldova sunt mai mulți simpatizanți UE sau mai mulți pro-Rusia. Poate părea surprinzător, dar nici Rusia nu-și dorește să alipească alte state satelit, din simplul motiv că își dorește să aibă state tampon.

Cele două superputeri – SUA și Rusia – își stabilesc o politică externă pe baza unor state tampon, astfel încât să se mențină pacea, fără a se provoca între ele. Numai că alegerile prezidențiale din SUA pot produce o surpriză. Donald Trump pare a fi un candidat dezechilibrat, care nu pricepe politica externă și nici atât pe cea din estul Europei, iar de aici și până la provocări la adresa Moscovei nu este decât un pas. Trump ar trebui să știe că Rusia nu este Mexicul de care își bate joc în declarațiile sale. Iar dacă vom avea Statele Unite conduse de Donald Trump atunci implicit Vladimir Putin va deveni cel mai puternic om din lume. Deși are multe defecte, Putin înțelege politica externă, după cum s-a văzut în Ucraina. Este greu de crezut că un arogant ignorant îi va putea ține piept liderului rus. Nici Hillary Clinton nu se dovedește a fi mai competentă, chiar dacă a ocupat funcția de secretar de stat, pe timpul mandatului lui Obama. Hillary a fost cea care a îndreptat politica externă a SUA spre lupta cu terorismul, în condițiile în care Rusia se întărea și devenea din ce în ce mai amenințătoare. Este mai mult decât evident că Obama și Hillary au scăpat estul Europei de sub control.

Nu în ultimul rând, alegerile prezidențiale din Moldova vor fi decisive. Abia în 2017 putem să avem o idee spre ce se va îndrepta estul Europei, dacă până atunci nu apar alte surprize neplăcute. 

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii