Proteste soldate cu violențe, polițiști răniți și manifestanți dezamăgiți. Acesta este tabloul protestelor de ieri, 24 aprilie, organizate în Piața marii Adunări Naționale, de către Platforma ”Demnitate și Adevăr”.

Miile de oameni au început să se adune în jurul orei 12:00 în Piața Marii Adunari Naționale, iar la ora 13.00, pro­tes­tul a înce­put ofi­cial, cu into­na­rea imnu­lui Republici Mol­dova. Oamenii au scandat: „După Filat, Chir­toacă ares­tat”, sau „Pla­ho­t­niuc, nu uita, pușcăria-i casa ta”. 

Dupa câte ore, în care manifestanții au cerut alegeri anticipate și shimbarea celor de la guvernare, aceștea au pornit spre sediul firmelor administrate de Vlad Plahotniuc. Primul popas, care s-a soldat cu altercații a fost la casa oligarhului, de pe strada Bulgară, din capitală.

Astfel, manifestanții au rupt cordonul format din polițiști, au aruncat cu pietre și ouă în oamenii legii, iar polițiștii, la rândul lor au stropit protestatarii cu gaz lacrimogen și au folosit bastoanele. După ce cor­do­nul for­mat de poli­tiști s-a con­so­li­dat, mul­ți­mea s-a cal­mat. Mai mult ca atât, unii poli­țiști au fost îna­r­mați cu auto­mate.

Protestari.png

Sursa foto: realitatea.md

Mulțimea de protestari și-a continuat drumul spre Global Business Centru (GBC), acolo unde își au sediile mai multe companii administrate de Vladimir Plahotniuc. Nici acolo nu au lipsit altercațiile violente. 

Manifestanții au cerut ca Plahotniuc să vină în fața lor și să le vorbească. Mai mult ca atât, oamenii au rămas indignați de mobilizarea extraordinară de forțe pentru protejarea acestui edificiu privat. 

Astfel, mulțimea a încercat să răstoarne un autobuz al oamenilor legii, iar mai apoi nu au lasat sa treacă două microbuze cu politiști aduse la fața locului, pentru a calma spiritele, iar acestea au făcut cale întoarsă.

politia.png

Sursa foto: protv.md/Captură video

În urma altercațiilor, o persoană este cercetată penal pentru că ar fi aruncat cu pietre în polițișt, iar 19oameni, printre care 17 polițiști au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Protest soldat cu 19 victime

Potrivit ultimilor informații, 17 polițiști și două persoane civile au fost rănite ieri. Bilanțul a fost făcut astăzi de ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, în cadrul unei conferințe de presă.

În prezent, cinci polițiști sunt internați în spitalul Ministerului Afacerilor Interne. Majoritatea au traumatism cranio-crebral în regiunea capului, iar medicii au adăugat că starea pacienților este stabilă.

Şeful Inspectoratului General al Poliţiei a dat asigurări că angajaţii MAI, care au avut de suferit în timpul manifestaţiilor, vor primi asistenţă medicală de calitate.

"Cu părere de rău avem şi două persoane civile care s-au adresat la spital. Vom face tot ca ele să revină în familie, să fie sănătoşi", a spus şeful IGP, Alexandru Pînzari. 

Politi.png

Sursa foto: sputnik.md

Mai mult ca atât, Pînzari a precizat că pe faptul dezordinilor în masă la protestele de duminică a fost deschis un dosar penal, iar cei care vor fi găsiţi vinovaţi riscă de la 3 la 8 ani de închisoare.

Andrei Năstase despre protestul de ieri

Potrivit portalului livenews.md, liderul Partidului Demnitate și Adevăr Andrei Năstase și-a asumat duminică seara eșecul pentru protestul organizat de formațiunea sa, care a degenerat în violențe.

Acesta ar fi menționat pentru jurnaliști că: ”Din păcate azi n-am știut să organizăm. (…) Îmi asum acest eșec dacă vreți”. Totuși potrivit presei de la Chișinău, organizatorii protestului vor veni cu mai multe comentarii pe parcursul zilei de astăzi.

Mai menționăm, că nici un politician nu a comentat până la acest moment cele întâmplate ieri. 

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii