Institutul Național de Justiție (INJ) a anunțat o nouă modalitate de admitere pentru viitorii judecători și procurori. Începând cu anul curent, INJ va folosi pentru prima dată un modul de testare electronică a candidaților la studiile pentru aceste funcții.

Programul electronic care urmează a fi implementat va simplifica procesul de examinare, va nota automat cunoștințele și va oferi rezultatul examinării odată cu înregistrarea de către candidat a ultimului răspuns din test. Potrivit instituției, noul program asigură transparența, elimină factorul uman și suspiciunile de fraudare a examenelor, sporind încrederea în selectarea corectă a candidaților la studii pentru funcții de judecător și de procuror.

Modulul de testare electronică include 1600 teste-grilă elaborate de Grupul de lucru constituit din formatorii INJ, care au fost publicate, în prealabil, împreună cu răspunsurile corecte, pe site-ul INJ.

Testarea va dura 3 ore, iar după expirarea timpului, programul electronic nu va mai accepta răspunsuri, utilizatorul primind un raport detaliat privind rezultatul final al testării sale, inclusiv nota obținută.

„Acest concept vine să aducă o schimbare radicală în procedura de admitere la studii pentru funcții de procuror și de judecător. Astfel, ne dorim, în primul rând, ca în instituția noastră să fie admiși cei mai buni specialiști absolvenți ai facultăților de drept din țară pe care noi să-i pregătim profesional pentru a-și asuma sarcinile de judecător și de procuror. În al doilea rând, prin acest program, urmărim o mai mare transparență a procesului de admitere, pentru a evita orice speculație despre felul cum are loc admiterea la Institutul Național al Justiției”, a spus Diana Scobioală, Directorul executiv la instituției în cadrul conferinței de presă organizate cu ocazia lansării programului electronic.

În anul curent, Comisia pentru organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere la studii pentru funcția de procuror și judecător a acceptat dosarele depuse de 231 de persoane, dintre care 167 pentru funcţia de procuror, iar 64 – pentru funcţia de judecător.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii