Participarea Republicii Moldova la sisteme colective de securitatea, cum ar fi ONU, la operațiuni de menținere a păcii sau umanitare, nu contravine statutului de neutralitate prevăzut în Constituție. Totodată, dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a trupelor sau bazelor militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională.

O hotărâre în acest sens a fost pronunțată astăzi, 2 mai 2017, de Curtea Constituţională, în urma unei sesizări depuse de un grup de deputați PL.

De asemenea, Curtea Constituțională a stabilit că în cazul unei amenințări în adresa independenței naționale,  integrității teritoriale sau securității statului, autoritățile Republicii Moldova sunt obligate să ia toate măsurile necesare, inclusiv de ordin militar.

Un alt punct din Hotărârea CC prevede că, ocupația militară a unei părți a teritoriului țării, în momentul declarării neutralității, precum și lipsa recunoașterii și a garanțiilor internaționale a acestui statut, nu afectează validitatea prevederii constituționale referitoare la neutralitate.

Pentru examinarea sesizării și aprobarea Hotărârii au fost solicitate opiniile Parlamentului, Președintelui și Guvernului, precum și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Hotărârea Curții este definitivă.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii