Dosarul lui Vlad Filat va ajunge la CEDO doar după ce va trece prin toate instanţele de rigoare din Republica Moldova: Curtea de Apel şi Curtea Supremă de Justiţie. Chiar dacă dosarul Filat va ajunge la CEDO, procesul acestuia va dura cel puţin cinci ani, spun experţii, fapt care îl va elimina total din viaţa politică şi publică a Republicii Moldova. Experţii din domeniul dreptului au vorbit despre argumentele de apărare a lui Filat, în cazul în care dosarul acestuia va ajunge la CEDO.

vipmagazin.md.jpg

Vitalie Nagacevschi, membru al asociaţiei Jurişti pentru Drepturile Omului, care se ocupă de dosarele cetăţenilor moldoveni la CEDO a declarat pentru Crime Moldova că pledoaria lui Vlad Filat împotriva Republicii Moldova se va axa pe trei piloni de bază. 

Însă înainte de a ajunge la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, Vlad Filat trebuie să epuizeze etapele naţionale de constestare a verdictului. Altfel spus, Vlad Filat este obligat să denunţe încălcările care consideră că au fost comise în raport cu dânsul. Urmează să invoce articole din Convenţia pentru Drepturile Omului în faţa instanţei de Apel şi Instanţei de Recurs. Dacă aceste două instanţe nu vor remedia aceste încălcări, Vlad Filat va putea să obţină câştig de cauză la CEDO.

Vitalie Nagacevschi observă totodată anumite deficienţe, care se referă în primul rând la procesul cu uşile închise. „Aici există o problemă, deoarece conform Convenţiei pentru drepturile Omului, conform Constituţiei şi a Codului de Procedură Penală, procesul de judecată trebuie să aibă loc cu uşile deschise. În anumite circumstanţe extraordinare, în baza unei încheieri motivate temeinic de către judecători, procesul poate fi în întregime sau parţial petrecut cu uşile închise. Nu cred că în cazul lui Vlad Filat a fost necesară închiderea uşilor pe parcursul întregului proces. Admit că în unele cazuri, unele şedinţe urmau să aibă loc cu uşile închise, însă în mare parte, şedinţele trebuiau să aibă loc cu uşile deschise”, consideră Nagacevschi.

Potrivit juristului, instanţa de Apel va trebui să verifice temeinicia petrecerii procesului de judecată a lui Filat cu uşile închise. Dacă instanţa va considera închiderea uşilor netemeinică, va constata această încălcare, va rejudeca procesul cu uşile deschise deja, sau parţial şi eventual va putea să reducă din pedeapsa lui Vlad Filat ca şi reparaţie pentru încălcarea dreptului la un proces cu uşile deschise.

În al doilea rând, avocaţii lui Vlad Filat pot invoca neinterogarea unor martori ai apărării. Intanţa de Apel, dar şi cea de recurs urmează să verifice temeinicia respingerii probei cu martori, probă solicitată de către apărare. În cazul în care, instanţa de Apel va considera că refuzul de a interoga martorii a fost unul netemeinic, va putea să interogheze aceşti martori şi în acest caz, o eventuală încălcare va fi remediată fără nicio problemă la nivelul instanţei de Apel.

A treia problemă pe care o invocă Vlad Filat este confiscarea averii. „Ceea ce a făcut Vladimir Voronin nu a fost o confiscare de avere. Atunci când i s-a luat clădirea Ipteh. Vlad Filat invocă acest fapt. Pe vremea comuniştilor a fost anulată privatizarea, care a fost anulată cu omiterea termenului de prescripţie de trei ani. În speţă, a avut loc confiscarea în baza unei sentinţe penale. În cazul în care va denunţa în faţa CEDO respectiva confiscare, însă CEDO nu va găsi vreo încălcare a procedurii penale, nu văd cum Filat va putea să obţină înapoi averea confiscată”, subliniază Vitalie Nagacevshi.

Până la urmă, concluzionează avocatul, fiecare capăt de acuzaţie care urmează a fi adus în faţa CEDO, urmează a fi examinat conform procedurii cu toate documentele în mână. La etapa actuală este imposibil de prezis dacă Filat va avea sau nu succes la CEDO, pentru că totul depinde de modul în care acest caz va fi gestionat la nivelul instanţelor naţionale.

Oricum, până la o decizie la CEDO vor trece câţiva ani. În cazul în care dosarul va ajunge la CEDO este evident că urmează să fie examinat în termenii ordinari. Deocamdată nu se conturează nicio justificare pentru ca dosarul Filat să fie examinat în afara rândului. La CEDO există număr. De regulă, examinarea unor asemenea dosare durează cinci – şapte ani. „Dar şi la nivel naţional nu se ştie cât va dura. Mă refer la Curtea de Apel, iar Curtea Supremă de Justiţie, dacă va constata o deficienţă, va întoarce la rejudecare dosarul lui Filat. Acest dosar poate să dureze câţiva ani doar la nivel naţional, plus vreo cinci ani la CEDO, şi se împlinesc nouă ani, când Filat va ieşi din închisoare”. Dacă Vlad Filat va fi exclus din viaţa politică timp de nouă ani, acesta va fi dat uitării ca om politic. „Chiar şi acum, Vlad Filat nu mai există ca politician, ca participant la viaţa publică”.

osmochescu el-2.jpg

Nicolae Osmochescu, expert în Drept Constituţional, fost magistrat la Curtea Constituţională a declarat pentru Crime Moldova că de fapt, CEDO ar putea examina dosarul Filat în regim de urgenţă. Totuşi, spune juristul, este foarte greu să prognozezi şansele lui Filat la CEDO pentru că nu este cunoscută probațiunea prezentată de procurori şi examinată de judecători, dat fiind faptul că şedinţele au fost închise. 

Cu toate acestea, grupul de avocaţi care îl apără pe domnul Filat, va ataca hotărârea primei instanţe la Curtea de Apel, apoi va ataca, dacă nu va fi de acord cu hotărârea celei de a doua instanţe, va ataca la Curtea Supremă de Justiţie. Abia după a treia instanţă va urma depunerea cererii la CEDO.

„Aceasta este procedura unică pentru ca dosarul să ajungă la CEDO. La CEDO deja apare problema de vizibilitate şi a modului cum va fi examinată cererea. Eu consider, că modul în care s-a petrecut judecata la Chişinău, în regim de urgenţă, fără o examinare atentă a mărturiilor din partea acuzaţiei şi apărării, a fost unul inadecvat. Nu toţi au fost ascultaţi. În al doilea rând, am rămas nedumerit de faptul că nu s-au făcut diferite expertize cu caracter economic, financiar şi grafologic. Undeva, toate documentele acestea pot să aibă semnături false”, declară Osmochescu.

La ceasta se adaugă şi viteza justiţiei moldoveneşti în cazul lui Vlad Filat. Faptul că examinarea nu a fost publică, înseamnă o încălcare de procedură. „Un asemenea dosar de rezonanţă, când eşti acuzat de mită de 200.000.000 de dolari, nu putea fi trecut fără expertiză. În sensul CEDO, sunt argumente şi temeiuri pentru a examina cât mai curând dosarul. Însă care va fi decizia Curţii, nu pot să spun."

Vlad-pt-web2.jpg

Preşedintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea a vorbit în cadrul unui interviu pentru radio Europa Liberă despre posibilitatea examinării de către CEDO a dosarului în care ex-premierul Vlad Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare.  

Potrivit lui, „dacă CEDO va constata doar că procesul a fost netransparent, dar per ansamblu soluția este corectă, atunci doar va acorda o compensație morală și atât”. „Aceasta nu va fi temei pentru redeschiderea procedurilor, fiindcă dacă soluția pe fond este corectă, pentru acest viciu de procedură nu se invalidează sentința de condamnare. Dar ar putea să fie și altceva, ar putea ca Curtea Europeană să constate abateri mult mai grave, inclusiv pe fond, atunci consecințele unei decizii a Curții Europene ar putea fi de altă natură. În orice caz, eu nu cred că o hotărâre a Curții Europene ar putea să vină mai degrabă decât în viitorii doi – trei ani”, a spus Gribincea.

El a mai precizat că după ce a fost pronunțată sentința, acum avocatul lui Filat sau chiar Vlad Filat personal poate depune apel și această cauză va trebui să fie reexaminată integral de către Curtea de Apel Chișinău. „Ulterior, dacă nu va fi cineva de acord cu soluția Curții de Apel, atunci va fi posibil de depus recurs la Curtea Supremă de Justiție”. „Acesta va fi un proces de un an, un an și jumătate practic”, a opinat Preşedintele Centrului de Resurse Juridice.

Sursa citată a mai criticat faptul că procesul s-a desfășurat cu ușile închise. ”Îmi este foarte greu să înțeleg, chiar nu pot să înțeleg de ce acest proces trebuia să fie cu ușile închise. În asemenea circumstanțe cea mai bună soluție era ca judecătorii să organizeze un proces public, ca toți să înțeleagă că justiția s-a făcut în fapte, nu doar pe hârtie. Nu cred că este o idee foarte bună de a petrece astfel de procese cu ușile închise. Asta doar alimentează speculația că justiție nu se face și este vorba de o execuție”, a conchis Gribincea.

Politică, Vlad Filat, CEDO
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Все комментарии

Valeriu

24:67 18.07.2016

E imposibil de citit tot articolul pe fundalul negru.

Ответить

Crimemoldova

24:67 18.07.2016

Valeriu, o să ne străduim să schimbăm.