Noii primari generali ai Chișinăului și Bălțiului vor fi aleși la data de 20 mai. O decizie în acest sens a fost luată de către Comisia Electorală Centrală (CEC) în cadrul unei ședințe desfășurate astăzi, 12 martie. 

Pentru organizarea alegerilor în capitală și în municipiul Bălți au votat toți membrii Comisiei. 

Alina Rusu, președintele CEC, a declarat că pentru organizarea scrutinelor electorale, în cele două municipii, cheltuielile se ridică la peste 22 de milioane de lei. Resursele financiare necesare urmează a fi identificate de către Parlament. 

Amintim că, Dorin Chirtoacă, primarul general al Chișinăului, suspendat din funcție pe durata procesului penal intentat pe numele său, și-a anunțat demisia la data de 16 februarie. În cadrul unei conferințe de presă, Chirtoacă anunța că demisionează în semn de protest față de abuzurile din cadrul Primăriei capitalei. 

Chirtoacă a fost ales pentru prima dată primar al Chișinăului în anul 2007 și a deținut trei mandate. Dorin Chirtoacă este cercetat în două dosare pentru trafic de influență și depășirea atribuțiilor de serviciu și se află în arest la domiciliu.

Cât privește demisia primarului de Bălți, Renato Usatîi, acesta a anunțat că renunță la fotoliul de edil la mijlocul lunii februarie, invocând că orașul are nevoie de un gospodar, iar el nu poate să revină în timpul apropiat în țară. 

Renato Usatîi a fost ales în funcția de primar al capitalei de nord la alegerile locale din 14 iunie 2015, cu votul a 72,46% dintre bălțeni, iar de mai bine de un an se află la Moscova.

Politicianul este învinuit de către procurorii moldoveni că în 2011 l-a expropriat pe bancherul rus, Gherman Gorbunţov, de pachetul majoritar de acţiuni pe care le deţinea la Universalbank-ul din Chişinău, iar ulterior a comandat asasinarea acestuia.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii