Comisia Electorală Centrală (CEC) a declarat nule alegerile locale desfășurate în capitală. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de astăzi, 29 iunie, și a fost susținută cu votul a cinci membri. În urma acestei hotărâri, edilul Chișinăului urmează să fie ales la alegerile locale generale din 2019, iar primăria va fi condusă de un primar interimar.

Invalidarea alegerilor de către CEC s-a bazat pe hotărârile instanțelor judecătorești, care, acum câteva zile, au decis să îl lase pe Andrei Năstase, liderul Partidului Politic Demnitate şi Adevăr, fără mandatul de primar.

Potrivit Alinei Russu, președintele CEC, în capitală nu pot fi organizate noi alegeri locale repetate pentru că, până la viitoarele alegeri, a rămas puțin timp.

Mai mulți membri ai comisiei au rămas nedumeriți de hotărârea instanței de judecată și de faptul că ambele tururi ale scrutinului au fost declarate nule.

De menționat că, decizia de a declara nule alegerile a fost votată de către Alina Russu, Iurie Ciocan, Veaceslav Agrigoroaie, Andrei Volentir și Rodica Ciubotaru. Hotărârea nu a fost susținută de către membrii CEC, Sergiu Gurduza și Vladimir Șarban.

Totodată, în timp ce membrii comisiei votau hotărârea, Andrei Năstase, susținut de mai mulți simpatizanți, protestau în fața CEC împotriva invalidării alegerilor din municipiul Chișinău.

protest CEC1.png

captură video/privesc.eu

Andrei Năstase a fost ales primar al capitalei la data de 3 iunie, cu voturile a 129 432 alegători. Ulterior, la 19 iunie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sectorul Centru, au declarat alegerile locale noi ilegale și nule, iar mandatul primarului ales nu a fost validat. Motivul principal al declarării alegerilor drept ilegale a fost live-urile făcute pe Facebook de către Năstase, în ziua scrutinului, prin care acesta a îndemnat cetățenii să iasă la vot.

Decizia emisă de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sectorul Centru, a fost menținută și de către Curtea de Apel Chișinău, dar și de magistrații Curții Supreme de Justiție.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii