Partidul Socialiștilor a cerut astăzi în plenul Parlamentului ca procurorul general interimar să solicite ridicarea imunității deputaților Chiril Lucinschi și Iurie Leancă. Totodată socialiștii vor audieri publice a lui Eduard Harunjen, în legătură cu ultimele informații apărute în mass-media privitor la furtul miliardului.  

”În ultimele zile în presă a apărut mai multă informație privitor la furtul miliardului din BEM, unde sunt vizați mai mulți deputați din actualul Parlament. Sunt unii deputați care au beneficiat de acest credite. Ieri în presă a apărut informația despre Chiril Lucinschi. 

Totodată, sunt deputați în Parlament care au semnat hotărâri de Guvern, care au condus Guvernul în acea perioadă, mă refer la Iurie Leancă, care în anul 2014, nu doar și-a asumat responsabilitatea față de Parlament, dar și a promovat unele acte legislative care au permis furtul de miliarde. De aceea, să vină procurorul să ne explice și să demonstreze aceasta informație. Dacă va avea careva informații pe deputații socialiști că ar fi implicați în acest caz, să vină să ne spună. Dacă o să fie demonstrat acest fapt, eu primul am să cer să-și lase mandatul de deputat și să se ducă să răspundă”, a solicitat liderul PSRM, Igor Dodon, citat de realitatea.md.

Reacția liderului PPEM, Iurie Leancă la criticile aduse de Igor Dodon la adresa sa nu s-a lăsat așteptată. Fostul premier subliniază că decizia Guvernului din acea perioadă, de a oferi garanții celor trei bănci, a fost luată după ce banii au fost furați deja din sistemul bancar.

„Constat că ceea ce a spus Dodon referitor la decizia din 2014 a Guvernului condus de mine, precum că prin oferirea garanțiile s-a produs furtul miliardului nu are noimă. Tovarășul Dodon nu înțelege că banii s-au furat până la luarea acelei decizii. Banii s-au dat pentru a păstra depozitele oamenilor. Decizia a fost luată după două luni de consultări”, a declarat Iurie Leancă citat de zugo.md.

Iurie Leancă a declarat că a solicitat lista tuturor celor care au luat credite de la această bancă de stat cel puțin în ultimii zece ani și nu le-au mai întors și a promis că o va face publică.

Menționăm, că ieri, portalul today.md a publicat mai multe documente și informații care demonstrează că mass-media deputatului PLDM, Chiril Lucinschi a fost finanțată de banii BEM. La ordinul lui Vlad Filat, Ilan Shor ar fi extras din sistemul bancar peste 440 de mii de dolari și i-a transferat pe conturile companiei lui Lucinschi, iar din acești bani ar fi fost finanțate mai multe proiecte media. 

Totuși cei doi nu își vor pierde imunitatea, cel puțin până Curtea Constituțională nu va lua o decizie în acest sens. Potrivit lui Adrian Candu, pentru ca acest lucru se să întâmple este nevoie de o interpretare a Curții care să arate că procurorul general interimar are dreptul să ceară ridicarea imunității deputaților. Din această cauză, majoritatea parlamentară a respins inițiativa de a organiza audieri parlamentare la care ar fi urmat să participe și procurorul general interimar.

Ulterior, Igor Dodon a declarat că nu vor ceda, iar mâine vor propune din nou audierea procurorului general interimar în Parlament și ca rezultat, crearea unei Comisii speciale de anchetă care va fi condusă de opoziție.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii