Într-un comunicat al Sovietului Suprem din Transnistria, publicat astăzi, se menționează că a avut loc o ședință extraordinară a prezidiului Sovietului Suprem, în cadrul căreia, speaker-ul Vadim Krasnoselsky și-a anunțat colegii despre desfășurarea ședinței Consiliului de Securitate, în cadrul căreia s-a discutat situația de pe piața valutară din Transnistria. Șeful legislativului a declarat că au fost prezentate diferite opinii și nu s-a ajuns la un consens. Între timp, soluția este așteptată de toți locuitorii din stânga Nistrului, afectați profund de criză.

Amintim că în presa transnistreană au apărut reportaje privind cauzele și consecințele crizei valutare, vinovată de care s-ar face compania furnizoare de energie electrică, Energocapital.

În cadrul ședinței prezidiului Sovietului Suprem, președintele Băncii Republicane Transnistriene, Eduard Kosovskii a prezentat un raport detaliat despre situația de pe piața valutară locală. El s-a pronunțat în favoarea devalorizării. Banca ar fi propus aplicarea acestei măsuri încă pe 3 martie curent. Atunci era vorba de un curs valutar de 14-16 ruble pentru un dolar. Ulterior a fost propus un curs de 12,25 – 12,75 ruble per dolar, însă acesta nu a fost susținut de parlamentarii transnistrieni, care s-ar fi bazat pe direcțiile principalele ale politicii monetare adoptate. Astăzi, BRT vorbește despre faptul că masa monetară existentă și dimensiunea cererii de valută nesatisfăcute, se corelează cu un curs de 12,50 ruble pentru un dolar. ”De facto, devalorizarea a avut loc. Este necesar de a-i acorda o formă legitimă” a concluzionat Eduard Kosovskii. El a menționat necesitatea de punere în aplicare a unei serii de măsuri propuse de către banca centrală, menționând că eficiența acestora depinde în mare măsură de operativitatea adoptării unor decizii practice.

Vice-speaker-ul parlamentului, Alexandr Șerba consideră că ”este necesar de a evita politizarea problemei și de a adopta o poziție comună”. El a propus ca deputații să fie informați cu privire la situația de pe piața valutară, și după discuțiile cu BRT și guvern, să fie elaborată o decizie finală.

"Propunem să invităm la ședința plenară a legislativului și membrii Guvernului. Oamenii așteaptă soluții consolidate", – a declarat șeful legislativului, Vadim Krasnoselsky.

Discuția privind situația de pe piața valutară transnistreană, va continua în plen, după examinarea de către parlament, a proiectelor de legi.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii