Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru inițierea urmării penale în privința a 16 actuali și foști judecători, implicați în spălarea celor 18 miliarde de dolari din Federația Rusă, prin sistemul judecătoresc din Moldova, scrie anticoruptie.md. O decizie în acest sens a fost  luată în cadrul unei ședințe închise a instituției. 

Inițierea urmării penale a fost solicitată de procurorul general interimar, Eduard Harunjen.

Informația a fost confirmată pentru Anticoruptie.md de către membrul CSM, Teo Cârnaț, care a refuzat să ofere detalii despre identitatea judecătorilor. „Unii dintre ei deja au plecat din sistem. În cazul lor a fost decisă suspendarea demisiei. Cei din sistem au fost suspendați din funcțiile pe care le dețin. Nu pot divulga nume pentru a nu prejudicia ancheta”, a declarat Cârnaț, citat de sursă.

Amintim că, potrivit unei investigații jurnalistice, schema de spălare a celor 18 mlrd de dolari, numită și „Laundromatul”  a avut loc în perioada anilor 2010-2014. Banii proveneau din Federația Rusă și erau spălați prin intermediul unor împrumuturi între firme-fantomă, legalizate prin ordonanțe judecătorești semnate de judecători din Moldova. Cel puțin 18 magistrați și executori judecătorești din Moldova au fost implicați în schemă, iar unii dintre ei au plecat deja din sistem.

Vedeți mai jos numele celor implicați și sumele de bani pe care le-au legalizat:

0dee171ebe8b10845171ad607d4e9c7d.jpegrise.md

Reiterăm că de la începutul zilei de astăzi, 15 judecători, foști judecători și executori judecătorești au fost reținuți de procurorii anticorupție și ofițerii CNA, în urma mai multor percheziții descinse în țară, iar operațiunea continuă.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii