Consiliul Superior al Magistraturii nu este de acord cu propunerea Ministerului Justiției de a stabili, prin lege, obligația statului de a aloca pentru justiție cel puțin 1 procent din bugetul public național, scrie bizlaw.md.

CSM consideră că 1 procent ar însemna o sumă mult prea mică și propune majorarea la minim 1,5 la sută.

Inițiativa Ministerului Justiției constă în modificarea Legii privind organizarea judecătorească, care va conține o prevedere exactă care stabilește că bugetul aprobat de Parlament va trebui să constituie minim 1 procent din bugetul public național. Garantarea minimă a finanțării în proprție de 1 la sută este o soluție de compromis, după ce autoritățile au primit numeroase recomandări de a asigura un volum de finanțare între 1 și minim 2 procente, inclusiv de la USAID și Consiliul Europei, notează aceiași sursă.

„Problema asigurării și garantării independenței justiției prin asigurarea autonomiei financiare a instanțelor nu este una de ordin național sau regional, ci o chestiune ce preocupă întreaga comunitate internațională, deoarece s-a sesizat că sub acest aspect pot interveni dezechilibre între puterile statului”, se menționează în răspunsul CSM. 

În acest an, instanțele din Moldova ar urma să beneficieze de 432 de milioane de lei, adică, 1,21 procente din bugetul de stat, cota procentuală menținându-se în ultimii trei ani.

Documentul este supus dezbaterilor publice.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii