Comisia Electorală Centrală (CEC) a informat că, până la dat de 1 aprilie curent, doar 26 partide politice din cele 43 înregistrate au prezentat raportul anual privind gestiunea financiară a partidului pentru anul 2015.

Printre partidele ”harnice” se numără: PCRM, PL, ”Casa Noastră-Moldova”, ”Democrația Acasă”, PPEM, PNL, ”Partidul Forța Poporului”, PPDM, Mișcarea Populară Antimafie, PSM, ”Patria”, PD, ”Partidul Ruso-Slovean”, PPCD, PLDM, ”Pentru Neam și Țară”, PSRM, PM, PVE, PPRM, PLR, PSD, ”Acțiunea Europeană”, ”Partidul Nostru”, ”Partidul Societății Progresiste”, ”Patrioții Moldovei”.

Astfel, toate partidele aflate la guvernare și cele din opoziție, care dețin fotolii în actualul Parlament, au prezentat rapoartele.

Din Rapoartele publicate pe pagina CEC, putem vedea care partide au fost cele mai generoase și care mai puțin.

Astfel, pentru campania electorală din cadrul alegerilor locale din 2015, partidele au cheltuit banii conform graficului de mai jos:

Cheltuieli în campania electorală.png

Cheltuieli în campania electorală (conform datelor din Rapoartele financiare)

Practic cei mai generoși au fost PD-ul, PSRM-ul și Partidul Nostru.

La capitolul donații totale primite, PD-ul a fost cel mai ”norocos”. Ce donații au primit celelalte partide, se poate vedea în diagrama de mai jos:

Donații primite.png

Donații primite (conform datelor din Rapoartele financiare)

Având în vedere numărul de membri raportat de fiecare partid și, în cazul în care fiecare membru a donat bani, atunci membrii PD au donat în mediu câte 454,3 lei, PLDM – 134,6, PL – 201,5 lei, PPEM – 13,1 lei, PCRM – 143,80, PSRM – 193,16, Partidul Nostru – 756 lei. Astfel, cei mai generoși membri de partid sunt membrii Partidului Nostrul, PD și PL.

Încă o sursă de venit a partidele, pe lângă donații, le constituie cotizațiile de membru de partid. În diagrama de mai jos se poate vedea cu cât au cotizat membrii partidelor de la guvernare:

Cotizații de membru 2015.png

Cotizații de membru 2015 (conform datelor din Rapoartele financiare)

Împărțind valoarea cotizațiilor la numărul de membri a partidelor, reiese că membrii PLDM au cotizat în medie câte 96,51 lei, PPEM – 0,44 lei, PCRM – 17,81 lei, PSRM – 2369, 7 lei și Partidul Nostru – 3239, 2 lei. PD și PL au indicat cifra 0 la cotizațiile de membru. Judecând după aceste cifre, trebuie să fii suficient de înstărit pentru a fi membru al PSRM sau al Partidului Nostru.

Cât au cheltuit partidele aflate la putere pentru organizarea manifestațiilor și altor evenimente, putem vedea în diagrama de mai jos:

Cheltuieli pentru organizarea întrunirilor, manifestațiilor publice.png

Cheltuieli pentru organizarea întrunirilor, manifestațiilor publice etc. (conform datelor din Rapoartele financiare)   

Cel mai mult pentru manifestații au cheltuit partidele de stânga. PL și PD n-au raportat cheltuieli pentru această categorie, deși în presă s-a scris că PD ar fi organizat mai multe manifestații.

Pentru activități de promovare, partidele au cheltuit bani conform diagramei de mai jos:

Cheltuieli pentru presă și materiale promoționale.png

Cheltuieli pentru presă și materiale promoționale (conform datelor din Rapoartele financiare)

Practic, campanii agresive de promovare au avut PSRM-ul, PLDM-ul și PD-ul.

În Rapoartele financiare publicate pe pagina CEC-ului se poate vedea cât au primit și cât au cheltuit partidele pentru întreținerea sediilor, personalului, calității de membru în organizații internaționale, deplasări, telecomunicații etc.

În total, partidele au avut următoarele venituri și cheltuieli:

Venituri si cheltuieli.png

Venituri și cheltuieli (conform datelor din Rapoartele financiare)   

CEC a publicat și lista partidelor politice care încă nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară în 2015, până la data prevăzută. Printre aceste partide se numără: PAM, PSM, Partidul Legii și Dreptății, Mișcarea Profesioniștilor ”Speranţa-Надежда”, Partidul Politic pentru Unirea Moldovei, Mişcarea social-politică "Forţa Nouă", Mişcarea Social-Politică Republicană "Ravnopravie", Partidul Politic Noua Opțiune Istorică, PRM, PUCM, PE, Partidul "Moldova Unită - Единая Молдова", Partidul Conservator, Mişcarea Social - Politică a Romilor din Republica Moldova, Partidul Regiunilor din Moldova, Partidul Acţiunea Democratică, Partid Politic Partidul "RENAŞTERE".

Potrivit legii, partidele politice care nu prezintă raportul anual privind gestiunea financiară în termenul stabilit sunt sancționate contravențional. Sancțiunea sub formă de amendă privind neprezentarea raportului financiar reprezintă 300 - 500 u.c. aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.

Toate Rapoartele financiare ale partidelor politice sunt plasate pe pagina web oficială a CEC-ului.


Menționăm că, potrivit Planului de Acțiuni pe anul 2016, privind implementarea Strategiei naționale anticorupție pe anii 2011-2016, urmează a fi modificată legislația cu privire la finanțarea partidelor politice și campaniilor electorale în scopul neadmiterii finanțărilor de peste hotare. Totodată, este preconizat realizarea unui studiu privind transparența finanțărilor partidelor și campaniilor electorale; elaborarea normelor metodologice privind modul de verificare a rapoartelor privind veniturile și cheltuielile partidelor; și elaborarea normelor metodologice pentru investigarea cazurilor de corupție electorală.    

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii