Curtea Constituţională (CC) a respins marți, 10 ianuarie, sesizarea prin care se solicita examinarea constituţionalităţii decretului preşedintelui Igor Dodon, cu privire la retragerea cetăţeniei R. Moldova ex-preşedintelui României Traian Băsescu. Sesizarea respectivă a fost depusă de deputatul Grigore Cobzac, care a solicitat recunoaşterea decretului drept neconstituţional. 

CC a menționat, într-un comunicat, că „sesizarea ar fi fost depusă cu încălcarea competenţei stabilite de Legea cetăţeniei Republicii Moldova, care prevede că decretele șefului statului în problema cetăţeniei pot fi atacate la Curtea Supremă de Justiţie în termen de şase  luni de la data intrării în vigoare a acestora”.  Astfel, potrivit CC, legalitatea retragerii cetăţeniei lui Băsescu ţine de competenţa exclusivă a instanţelor judecătorești.

Potrivit articolului 6 alin. (1) din Codul jurisdicţiei constituţionale, CC soluţionează exclusiv probleme ce ţin de competenţa sa. Dacă în procesul examinării apar chestiuni de competenţa altor organe, Curtea remite acestora materialele sau comunică faptul părţilor şi organelor interesate, dând explicaţiile de rigoare.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii