Astăzi, 18 iulie, Curtea Constituțională a examinat dacă nu se încalcă dreptul la viața privată, atunci când șoferii refuză să treacă examenul medical, pentru a stabili starea de ebrietate sau consumul de droguri.

La originea cauzei se află excepţia de neconstituţionalitate a sintagmei „sau de la recoltarea probelor biologice în cadrul acestui examen medical” din Codul penal, ridicată de avocatul Igor Chiriac într-un dosar în care este vizat un conducător auto. 

Dosarul șoferului a fost trimis în judecată de către Procuratura din Bălți pentru că a refuzat să fie examinat medical, după ce a fost testat alcoolscopic, la fața locului. Însă, la examinarea medicală, este obligatorie colectarea probelor biologice, fapt cu care autorul sesizării nu este de acord. Iar în cazul refuzării examenului medical, Codul Penal impune o pedeapsă de până la 13 mii de lei. 
 
Astfel, membrii Curții au menționat că securitatea traficului rutier prezintă un interes public major, prin urmare asigurarea acesteia este o obligaţie pozitivă a statului. În același sens, jurisprudența constantă a Curții Europene a stabilit că testarea obligatorie a nivelului de alcool este necesară pentru prevenirea infracțiunilor și protecția drepturilor și libertăților altor persoane.

În concluzie, membrii Curții au decis că examinarea medicală a șoferilor prinși băuti la volan nu încalcă dreptul la viața privată

Potrivit Codului Penal, refuzul, împotrivirea sau eschivarea conducătorului mijlocului de transport de la testarea alcoolscopică, de la examenul medical în vederea stabilirii stării de ebrietate şi a naturii ei sau de la recoltarea probelor biologice în cadrul acestui examen medical se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 650 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 3 la 5 ani”. 
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii