Experții au comentat mai multe din noile propuneri, care potrivit lor, lasă loc de influențe politice sau creează lacune:

Roman ZadoinovRoman Zadoinov (avocat): „Eu observ că toate amendamentele care se fac poartă un caracter de conflict de interese. Cu alte cuvinte, scopul acestor amendamente nu este îmbunătăţirea situaţiei, creşterea independenţei, a profesionalismului, dar am înţeles că scopul este de a concentra puterea în mâinile unor persoane, special alese în aceste funcţii, de a concentra o anumită putere de examinare a anumitor cazuri de rezonanţă pentru a fi mai uşor să le influenţezi. Acum cercetarea penală este efectuată foarte prost, cu anumite greşeli şi chiar anumite greşeli care sunt făcute intenţionat. Nu trebuie de inventat bicicleta, dar trebuie de procedat corect şi imparţial”.

Vlad Gribincea

Vlad Gribincea (președintele Centrului de Resurse Juridice,conducător al grupului de experți care a elaborat proiectul): ”Am propus crearea unei procuraturii specializate pentru cauze speciale, care, la fel ca în România, să se ocupe doar de dosarele de rezonanță. Ceea ce se propune acum schimbă esențial conceptul. Nu vor mai fi clare competențele acestei procuraturi specializate și iarăși va fi aglomerată cu tot felul de cazuri. Vom repeta istoria Procuraturii Anticorupție și a Centrului Național Anticorupție unde nu e clar cine și cu ce se ocupă”. De asemenea, expertul a mai menționat că, „Sunt diminuate esențial capacitățile de a investiga dosarele de corupție”.

Nadejda Hriptievschi Nadejda Hriptievschi (directoare de Program la Centrul de Resurse Juridice din Moldova): „Ceea ce s-ar putea discuta, dar nu se discută în cadrul grupului de lucru de reformare și relansare a sistemului anticorupție este proiectul cu privire la cadrul conex cu privire la implementarea Legii Procuraturii. Acesta nici măcar nu a ajuns la Guvern. Legea cu privire la Procuratură, dacă nu este adoptată împreună cu legea care modifică cadrul conex, nu poate fi implementată. Este o chestie urgentă, pe care trebuie să se axeze factorii de decizie acum.”

Așa sau altfel, Legea a fost adoptată și urmează a fi pusă în aplicare.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii