Sovietul Suprem al Transnistriei a votat în primă lectură introducerea răspunderii penală pentru negarea rolului misiunii ruse de menținere a păcii în stânga Nistrului. 

O decizie în acest sens, a fost luată pe 13 iunie curent, de către Sovietul Suprem al Transnistriei, prin votarea în primă lectură cu 37 de voturi - pro, a amendamentelor la Codul penal al regiunii, care prevăd răspunderea penală pentru negarea rolului pozitiv al misiunii ruse de menținere a păcii în regiune.

Potrivit autorului proiectului de lege, Vadim Krasnoselski (speaker), noua prevedere ar consolida responsabilitatea pentru acțiunile publice sau declarațiile ce exprimă lipsa de respect față de misiunea rusă de menținere a păcii din Transnistria, denaturează rolul pozitiv al pacificatorilor, sau depreciază rolul Rusiei în menținerea păcii, securității și stabilității în Transnistria. Krasnoselski a mai adăugat că, scoaterea pacificatorilor ruși din Transnistria ar putea duce la intensificarea conflictului transnistrean.

”În republica noastră, misiunea de menținere a păcii este istoria noastră și viitorul nostru. Datorită misiunii de menținere a păcii, în multe țări a fost menținută pacea, aceasta a permis păstrarea unor națiuni întregi. Prezența pacificatorilor ruși în Transnistria este foarte importantă ", - a mai declarat autorul inițiativei legislative, Vadim Krasnoselski.

Potrivit șefei comisiei parlamentare juridice, inițiativa ar fi fost susținută și de societate. 

"Au existat speculații că membrii Sovietului Suprem sunt interesați în schimbarea formatului de menținere a păcii, și, ulterior, retragerea forțelor de menținere a păcii din Rusia. Adoptarea inițiativei va disciplina pe cei care răspândesc astfel de informații", a declarat vice-speaker-ul, Galina Antiufeev.
 
Operațiunea de menținere a păcii în regiunea din stânga Nistrului a început acum 24 de ani. Misiunea este formată din 402 militari ruşi, 492 militari transnistreni, 355 militari moldoveni şi 10 observatori ucraineni.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii