În ședința Guvernului de astăzi, au fost aprobate mai multe decizii importante. Una dintre cele mai radicale a vizat modificarea Legii nr. 131 privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător. Astfel,  modificările aprobate prevăd reducerea esențială a numărului  organelor cu funcţii de control. Astfel, potrivit comunicatului Guvernului, din 33 de instituții de control existente în prezent, vor rămâne doar 11, precum şi 5 regulatori independenţi.

Potrivit Guvernului, prin această reformă se dorește reducerea presiunii și abuzului administrativ asupra mediului de afaceri. 

Amintim că, anterior, Guvernul a dispus instituirea moratoriului asupra controlului de stat pentru un termen de 3 luni. Reforma mai prevede și reguli mai dure pentru cei care inițiază și efectuează controlul, precum și sancționarea dură a acestora în caz de abuzuri, inclusiv cu amenzi.

Numărul organelor de control va fi redus prin comasarea acestora după domenii specifice, pentru a exclude dublarea funcțiilor și domeniilor de competență

Potrivit proiectului de lege, care a fost propus de Ministerul Economiei,  funcții de control vor avea următoarele instituții: Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Agenția de supraveghere a pieții și produselor nealimentare, Inspectoratul pentru supraveghere tehnică, Agenția sănătății publice, Inspectoratul pentru protecția mediului, Serviciul Vamal, Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, Agenția de administrare a transporturilor, Centrul Național de Protecție a Datelor cu Caracter Personal, Centrul Național de Acreditare, Agenția Națională de Asigurare a Calității Învățământului Profesional. Restul instituțiilor care au exercitat funcții de control până în prezent, urmează a fi lichidate în următoarele 4 luni. 

De asemenea, potrivit modificărilor aprobate, întreprinderile nou-create vor fi scutite de controale în primii 3 ani de activitate. 

Potrivit portalului bizlaw.md, ministrul Economiei, Octavian Calmâc, care a prezentat proiectul de lege, a spus că instituțiile abilitate cu funcții de control nu sunt bătute în cuie, după ce a fost întrebat de miniștri cum se va proceda în continuare, având în vedere că unele instituții vizate în proiect nici nu există (Agenția sănătății publice care nici nu există).

Mai mulți membri ai Guvernului au avut neclarități pe marginea proiectului, încercând să pună întrebări, însă, potrivit bizlaw.md, premierul le-a spus că nu mai e timp din cauza agendei încărcate și a insistat ca documentul să fie aprobat, astfel, procedura oficială nu a fost respectată, întrucât proiectul doar a fost prezentat, iar la etapa aprobării premierul a insistat să se treacă repede la următorul subiect.

Proiectul de lege urmează a fi transmis Parlamentului spre examinare şi adoptare.

Tot astăzi, cabinetul de miniștri a aprobat proiectul Legii cu privire la organizarea şi funcţionarea procuraturilor specializate. Potrivit acestuia, urmează a fi instituite Procuratura anticorupție, specializată în combaterea infracțiunilor de corupție, a actelor conexe actelor de corupție și Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale, specializată în combaterea criminalității organizate, a terorismului și a torturii. În cele 2 procuraturi, vor activa maxim 50 de procurori și alți cca 90 de angajați (consultanți, ofițeri de urmărire penală, personal tehnic și administrativ). 

Și acest proiect de lege urmează a fi transmis Parlamentului spre examinare şi adoptare.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii