Criza economică din regiunea transnistreană se adânceşte din cauza deciziilor politice luate de regimul de la Tiraspol. Din cauza menţinerii unui curs fals de schimb al rublei transnistrene, veniturile populaţiei, dar şi competitivitatea exportatorilor din regiune s-au redus dramatic. Concluziile se includ în ediția din iunie 2016 a raportului “Realității Economice Transnistrene”, elaborată de Expert-Grup cu suportul programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” - finanțat de UE și implementat de PNUD.

Astfel, potrivit experţilor, economia din stânga Nistrului a scăzut cu aproape 20%  în 2015, iar în prezent aceasta nu dă semne de revenire. Acest lucru se întâmplă din cauza reducerii salariilor, dar şi a remitenţelor. Totodată îşi pune amprenta şi deficitului de valută străină, iar importurile s-au comprimat cu circa o treime, față de anul precedent.  În aceeași perioadă, exporturile au scăzut cu circa 5%, în mare parte din cauza menținerii fixării “cursului de schimb al rublei transnistrene”, fapt ce continuă să erodeze competitivitatea exportatorilor din regiune.

Gradul de apropiere dintre economiile de pe cele două maluri ale Nistrului, a coborât la 94,8% în prima jumătate a anului 2016, față de 97 la sută în aceeași perioadă a anului trecut.  

Experţii afirmă că politicile economice sunt afectate de prevalarea intereselor politice în regiune. Acest fapt se observă, în special, în reticența factorilor de decizie din regiune privind deprecierea controlată a “rublei transnistrene”, care este bazată pe premise false, atât din punct de vedere economic, cât și politic. În mod special, politica respectivă nu protejează în nici un fel veniturile populației, ci din contra. În primul rând, devine tot mai pronunțat fenomenul pieței negre de valută, unde “rubla transnistreană” deja s-a depreciat, de facto, cu până la 50 la sută.

Din cauza deficitului de valută, tot mai mulţi oameni sunt nevoiţi să se deplaseze în localitățile de pe malul drept al Nistrului pentru a face cumpărături. Luând în considerație costurile de transport, pierderile la “schimbul valutar” și timpul petrecut pentru asemenea cumpărături, deflația formală de -0,2% raportată la final de aprilie se transformă în inflație ascunsă, cu repercusiuni majore asupra nivelului sărăciei din regiune.

În acest context, Expert-Grup recomandă deprecierea urgentă, însă controlată și dozată a “rublei transnistrene”, cu circa 15 procente până la final de an, și cu încă 25 pe parcursul anului 2017, în paralel cu măsuri active de stimulare a investițiilor, pentru a elimina fenomenul pieței negre de capital și reanima exporturile.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii