Banii alocați de Guvernul Republicii Moldova pentru efectuarea recensământului populației au ajuns să fie investiți în reînnoirea bazei tehnice și utilajelor Biroului Național de Statistică (BNS).  Procuratura Generală a deconspirat o schemă infracțională planificată și realizată de persoane publice din cadrul BNS în perioada 2013-2016, prin care erau însușite mijloacelor băneşti, alocate pentru efectuarea recensământului populaţiei şi al locuinţelor.

Astfel, potrivit procuraturii, din totalul cheltuielilor suportate de BNS pentru efectuarea recensământului, 1,8 milioane lei au fost cheltuiţi contrar destinației (schimbarea ferestrelor, paza interdepartamentală, procurarea utilajului neutilizat şi stocat în depozit, reînnoirea bazei tehnice, genţi, scanere, climatizatoare şi alte cheltuieli care nu erau necesare pentru acest proces).

De asemenea, procurorii au descoperit că, persoanele publice din cadrul instituției, acționând de comun cu conducerea unei firme, au încheiat 5 contracte de achiziții publice în valoare totală de 9,2 mln lei. Contractele au fost încheiate cu abateri grave de la prevederile legale, în condiții favorizante pentru agentul economic respectiv, asigurându-se în acest fel, posibilitatea însușirii ilegale a bunurilor.

Urmare a faptelor constatate, procuratura a inițiat o cauză penală în baza art. 191, alin. (5) CP, pe faptul delapidării mijloacelor financiare, alocate Biroului Naţional de Statistică (BNS) pentru efectuarea recensământului populaţiei şi al  locuinţelor din anul 2014.

Ancheta inițiată de procurori va viza atât acţiunile persoanelor publice din cadrul BNS, cât şi a persoanelor de conducere din cadrul firmei contractante, în administrarea cărora au fost încredinţate sumele de bani. 

În prezent, urmărirea penală continuă, procurorii urmând să supună verificărilor şi alte aspecte ale activităţii factorilor de decizie BNS, bănuiţi de implicarea în delapidarea fondurilor, prin prisma comiterii unor presupuse ilegalităţi în sfera publică.  

Procuratura nu a dat numele companiilor implicate, dar pe pagina tender.gov.md, putem vedea că pe obiectele achizițiilor menționate de procuratură, BNS a semnat în perioada enunțată, un contract cu Daac System Integrator în valoare de 101251 lei, pentru lucrări de instalare a subsistemului de climatizare, de stingere a incendiilor si de control a accesului, încheiat pe 3 iulie 2013.

Contractele legate nemijlocit de recensământ, publicate pe pagina Agenției Achiziții Publice au fost încheiate de BNS, cu următoarele companii:

AV Macrocom SRL (5 participanți – 30.12.13) – contract de 306 mii lei pentru genți de mână pentru "Recensământul populației și al locuințelor2014";

AV Macrocom SRL (singura participantă – 21.05.14) -  contract de 664.480,44 lei pentru servicii de catering pentru instruire privind recensământul populației și a locuințelor din 2014;

IPNA TRM (singura participantă - 08.05.14) – contract de 1,4 mln de lei pentru servicii de difuzare a spotului de radio, televiziune și web pentru "Recensământul poporului și al locuințelor".

Amintim că, recent, la doar câteva luni de la investire, directorul BNS, Marin Gospodarenco a fost concediat sub critica dură a premierului Filip, pentru că nu a prezentat o anchetă internă, solicitată de premier, referitor la recensământului populației pentru anul 2014.

În total, pentru efectuarea recensământului populației și locuințelor în 2014, au fost cheltuite peste 80 mln lei, dar rezultatele întârzie să apară.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii