Pachetul de legi cu privire la reformarea Comisiei Naţionale de Integritate şi a sistemului de declarare a averilor şi intereselor de către persoanele care deţin funcţii publice şi de demnitate publică a fost votat în lectură finală de deputaţi.

După ce, ieri, Ambasadorii statelor UE la Chișinău i-au îndemnat pe toți să arate cartonașul roșu și să spună „Nu corupției!”, deputații au votat astăzi „pachetul de integritate” ţinând în mână câte un cartonaș roșu.

„Vă propun ca, cu aceste cartonașe să votăm pachetul de integritate folosind anume aceste cartonașe, care demonstrează că suntem împotriva corupției”, și-a îndemnat colegii președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Legea aprobată astăzi, 17 iunie, în lectură finală în Parlament prevede ca aleşii poporului să fie demiși, dacă nu-și declară corespunzător averile și nu vor mai putea ocupa o funcție publică până la trei ani.

Potrivit proiectului, demnitarii vor putea fi demişi dacă nu-şi vor declara averile şi nu vor mai putea ocupa o funcţie publică pentru o perioadă de trei ani.

În acelaşi timp, în lista funcţionarilor care vor trebui să depună declaraţii au fost incluşi conducătorii întreprinderilor de stat şi consilierii locali.

În acest sens, se propune reorganizarea Comisiei Naţionale de Integritate în Centrul Naţional de Integritate, care va avea 30 de inspectori de integritate.

Astfel, noul Centru va putea constata și sancționa încălcările regimului juridic al averii și intereselor personale, conflictelor de interese, al incompatibilităților și al restricțiilor. De asemenea, autoritățile noii structuri vor verifica averile și interesele funcționarilor și demnitarilor nu doar din țară, dar și de peste hotare.

Preşedintele CNI va fi numit în funcţie de către șeful statului şi nu de Parlament, cum este în prezent.

Proiectul de Lege privind declararea averii şi intereselor personale instituie sistemul de depunere în formă electronică a declaraţiilor de avere şi intereselor personale, micşorându-se cu 50 la sută numărul declaraţiilor ce trebuie depuse anual, până la 31 martie a fiecărui an la Centrul Naţional de Integritate.

Amintim că în luna iunie 2015, la şedinţa Guvernului, premierul Chiril Gaburici a cerut ca fiecare ministru să voteze pentru acest pachet de legi, atunci însă doar nouă miniştri au susţinut iniţiativa. 

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii