Portretul candidatului formaţiunii „Partidul Nostru” la prezidenţiale, Dumitru Ciubaşenco, diferă mult de cel al liderului PPPN, Renato Usatîi. Dacă Usatîi este perceput drept o persoană incultă, care face declarații controversate și are relații cu lumea interlopă, atunci Ciubașenco se află la popul opus. Un gazetar apreciat pentru talentul său, integritate, bun simț și intelect.

Fiul cunoscutului jurnalist, Alexei Ciubaşenco, Dumitru este şcolit la Universitatea de Stat din Chişinău, iar apoi la Universitatea M.Lomonosov din Moscova. Ultimul semestru Dumitru Ciubaşenco a fost audient al Universităţii din Bucureşti unde a scris şi a susţinut teza de licenţă. Lucrează în presă timp de peste 30 de ani. În perioada sovietică a lucrat la agențiile ATEM/TASS, APN/RIA, iar după prăbușirea URSS, devine fondator și vice-director al agenției „Infotag”, fondator și redactor-șef al ziarului „Republica”, „Moldavskie vedomosti”, „Panorama”.

Cibașenco se bucură de mult mai multă popularitate și simpatie în rândul colegilor de breaslă, comparativ cu Renato Usatîi.

Unicul lucru comun pe care îl are Ciubaşenco cu preşedintele formaţiunii care l-a înaintat la prezidenţiale, pare să fie poziţia pro-rusă şi cea împotriva aderării la Uniunea Europeană.

 Ciubașenco & Usatîi.jpg

Ciubașenco alături de Usatîi, Sursa: rise.md

În sigla electorală a lui Ciubaşenco este scris „Renato Usatîi”, iar în prim-plan apare poza controversatului primar de la Bălţi, făcându-se un transfer de imagine. Aici părerile analiştilor sunt împărţite. Unii consideră că: Ciubaşenco are doar de pierdut, iar  alţii cred că: acesta are doar de câştigat, deoarece electoratul moldovenesc niciodată nu a pus prea mare accent pe nivelul de inteligenţă al candidaţilor.  

2.jpg

Sursa: ru1.md

Dumitru Ciubaşenco, pare a fi conştient de lipsa şanselor de a ajunge în fotoliul de preşedinte, iar campania sa este una foarte liniştită. 

Migrările politice ale lui Ciubaşenco

Deşi este apreciat pentru fermitatea pe care o are privind concepţiile sale, acest lucru nu l-a împiedicat pe Ciubaşenco să cocheteze cu diferite partide politice. Anticomunist convins, Ciubaşenco a refuzat în anul 2001 propunerea lui Vladimir Voronin de a prelua serviciul de presă al preşedinţiei. În perioada celor opt ani de guvernare comunistă, Ciubaşenco devine un critic al regimului, iar ziarul „Moldavskie vedomosti”, o tribună de propagandă anticomunistă.

La alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009, la propunerea liderului PLDM, Vlad Filat, Ciubaşenco a acceptat să candideze la fotoliul de deputat şi este inclus în lista formaţiunii cu numărul 25. „PLDM are o echipă competentă, cu poziție moderată şi poziţia partidului îmi este apropiată”, declara jurnalistul atunci. Ciubaşenco nu ajunge deputat, deoarece PLDM  a obținut 18 mandate.

Filat & Ciubașenco.jpg

Ciubașenco și Filat, Sursa: timpul.md

Ulterior, Ciubaşenco se manifestă ca un critic vehement al Guvernului Filat. Întrebat de ce a acceptat să candideze pe lista PLDM, Ciubaşenco a spus că, atunci era timpul, când toţi se consolidau pentru a răsturna regimul lui Voronin. Dumitru Ciubaşenco, critică guvernarea şi pentru retragerea licenţei postului de televiziune NIT, unul antiguvernamental: „Ca ziarist, am o atitudine foarte negativă faţă de orice presiune asupra unui organ mass-media. Nu-mi place postul NIT, dar calific retragerea licenţei acestui post ca o porcărie, o mârşăvie… CCA este doar o sculă care a îndeplinit o comandă politică. Ar fi interesant să aflăm cine a dat această comandă. Îmi pare rău că, deja a patra zi de la decizia CCA, structurile europene nu se pronunţă asupra acestui caz. Ei demonstrează ipocrizie…”.

În noiembrie 2010, Ciubaşenco mai face o tentativă de a intra în posesia mandatului de deputat. De data aceasta, este inclus în lista Partidului Umanist, condus de ex-ministru al Apărării, Valeriu Pasat, pe care ziaristul l-a apărat în paginile „Moldavskie vedomosti” atunci când acesta era cercetat penal. Dumitru Ciubaşenco, a relatat pe larg despre procesul penal împotriva lui Pasat, care a fost arestat și condamnat în baza unor acuzații falsificate de vânzare a avioanelor MiG-29 Guvernului Statelor Unite.

După eliberarea sa în 2010, Pasat a lansat inițiativa de organizare a unui referendum privind predarea disciplinei „Bazele Ortodoxiei” în școli. Această inițiativă a fost respinsă de Guvernul Filat, fapt criticat de către ziaristul Ciubaşenco.

PUM.png

Nici de această dată, Dumitru Ciubaşenco, nu ajunge în Parlament, Partidul Umanist acumulând acumulând mai puţin de un procent din sufragii.

Despre includerea sa în cursa prezidenţială, Ciubaşenco spune că, a meditat serios înainte de a accepta. El susţine că, vrea să contribuie la înlăturarea oligarhiei de la putere. „Au ucis încrederea cei care se gândesc doar la buzunarul lor, cei care au furat miliardul. Capul actualului regim, care distruge statul, este oligarhul Vlad Plahotniuc. Acest regim trebuie lichidat, pentru ca Plahotniuc să nu omoare definitiv R. Moldova şi pentru ca noi să nu ne reproşăm că am urmărit cu nepăsare această crimă”, susţine candidatul Partidului Nostru.

În cadrul unui club de presă, Dumitru Ciubașenco a declarat foarte clar că nu este de acord cu viziunile patronului și finanțatorului său. Dacă Usatîi s-a declarat în repetate rânduri un adept al modelului de conducere promovat de Aleksandr Lukașenko în Belarus, cunoscut drept „ultimul dictator din Europa”, Ciubașenco se declară politician de dreapta. Ciubaşenco, a spus că, modelul său este Konrad Adenauer, un politician creștin-democrat, considerat unul dintre fondatorii Uniunii Europene și cel care a optat pentru aderarea Germaniei la NATO.

Adenauer2.jpg

Konrad Adenauer Sursa: mitmischen.de

A patra „Republică” a lui Ciubașenco

Programul electoral al candidatului înaintat de către partidul lui Renato Usatîi,  prevede trei etape: Dizolvarea Parlamentului; Alegeri parlamentare anticipate; Convocarea Adunării Constituante cu participarea reprezentanților Transnistriei și fondarea celei de-a patra Republici Moldova după Republica Democratică Moldovenească 1917-1918, Republica din perioada sovietică şi Republica Moldova de după destrămarea URSS.

Proiectul care vizează „Republica” pare a fi inspirat din planul Kozak privind federalizarea Republicii Moldova. Ciubaşenco, pledează pentru un referendum de modificare a Constituţiei  în care să se ţină cont şi de opiniile populaţiei din Găgăuzia şi Transnistria”. 

Euroscepticismul lui Ciubaşenco

Deşi, are drept model un fondator al Uniunii Europene, Ciubaşenco s-a pronunţat în repetate rânduri împotriva integrării europene a Republicii Moldova. Euroscepticismul lui Ciubaşenco începe să se manifeste în anul 2010, după ce a lansat pe piaţă ziarul „Panorama” şi face alianţă cu fostul şef al securităţii, Valeriu Pasat, care a revenit de la Moscova. „Încă în 2010 am început să scriu că, integrarea europeană este o prostie. Argumentarea mea era strict lingvistică. Am înţeles că ceea ce vorbesc politicienii şi ceea ce fac nu corespund acestui termen”, a  declarat peste câţiva ani Ciubaşenco în cadrul unii emisiuni de la televiziunea controlată de Igor Dodon, Accent TV.

„Integrarea europeană a vecinilor estici ai UE, se produce în regim de autopilot și fără estimarea consecințelor, se poate încheia cu o aterizare foarte dură. Să dea Domnul ca acest proces să nu se termine cu o catastrofă, inclusiv cu război civil, cum s-a întâmplat în statele partenere ale UE din regiunea mediteraneană de sud și est”, a scris ziaristul în cadrul unui editorial din „Panorama”.

Dumitru Ciubaşenco, mai susţine că, integrarea europeană este un mit utilizat de un segment politic de la Chişinău, iar politicienii care folosesc acest mit, sunt conştienţi că este un obiectiv irealizabil: “Politicienii noştri mint când vorbesc despre integrare europeană. Guvernul nostru s-a transformat într-o agenție de turism. Dacă ei nu sunt peste hotare, atunci aici este cineva. Acest Guvern nu poartă răspundere în faţa oamenilor, ci în faţa birocraţilor occidental”.

De ce a renunţat Ciubaşenco la cea mai înaltă distincţie în stat

Dumitru Ciubaşenco, a fost decorat la finele lunii decembrie 2009, de către fostul preşedinte interimar, Mihai Ghimpu, cu Ordinul Republicii. Cea mai înaltă distincţie în stat a fost acordată atunci unui grup format din 12 jurnalişti de la diverse instituţii media „în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în afirmarea libertăţii de exprimare, pentru contribuţie substanţialaă la procesul de renaştere naţională şi la promovarea democraţiei şi a valorilor general umane”.

Ciubașenco, Ordinul Republicii.jpg

unimedia.info

În mai puţin de un an, în noiembrie 2010, jurnalistul Ciubaşenco se dezice de înalta distincţie, pe care o restituie preşedinţiei prin poştă. Motivul a fost că, distincţia i-a fost acordată şi fostului preşedinte georgian, Mihail Saakaşvili. „Eu nu vreau să am una şi aceeaşi distincţie cu Saakaşvili, care la 2 martie 2005, venise la Chişinău pentru a-l susţine pe Vladimir Voronin şi PCRM. Nu vreau să am acelaşi ordin cu Saakaşvili, care promovează o politică antirusă şi care a declanşat războiul în Osetia de Sud şi Abhazia”, a argumentat jurnalistul.

Urmele lui Plahotniuc şi Dodon în afacerile lui Ciubaşenco

Un document elaborat de analiștii SIS câţiva ani în urmă, cu denumirea „Informații despre anumite aspecte ale situației operative din punct de vedere socio-politic”, denotă tangenţe cu schemele lui Plahotniuc, în timp ce acesta îşi crea imperiul. Astfel, potrivit documentului SIS, controversata  companie „ARGUS”, a fost  fondată la  01.06.1994, numărul de înregistrare 102 037 557, la adresa: mun. Chișinău, Ștefan cel Mare, 130, ap.4, condusă de Ciubașenco Dumitru Alexei. Apartamentul respective este unul din proprietăţile imobiliare ale familiei Ciubaşenco. Anume această firmă a editat ziarul „Republica”, care a fost o platformă a Partidului Social-Democrat.

Deşi, candidatul lui Renato Usatîi la prezidenţiale susţine în declaraţia de venit, depusă la CEC că, firma nu este funcţională, documentul SIS arată că, anume această firmă a stat la baza unei scheme a lui Plahotniuc. Astfel, la începutul anului 2000, SRL „Argus” a devenit holding din care fac parte următoarele societăți:

– compania de securitate cu capital străin Argus-S SRL, înregistrată 26.11.2007, 1007600068110, la mun. Chișinău, str. Mazililor, 21, fondatorul - compania OTIV PRIME SERVICES BV, Țările de Jos, înființată pe 20.02.2002, atunci director Vasile Botnaru, în prezent - Dan Fedor Birsa, născut pe 16. 09.1976, în Chișinău, str. Ion Creangă, 55, apt. 58, moldovean, căsătorit, anterior a ocupat funcția de director executiv al companiei SRL British American Mold. Singura activitate a companiei este „detectiv privat și servicii de securitate”;

– compania cu capital străin ARGUS-TEH, înregistrată 27.05.2010, 10110600018988, pe aceeași adresă, director Dnestrian Vladimir Kirillov, născut pe 05.06.1962, domiciliul mun. Chișinău, str. Grenoble, 161, apt. 53; specializată în diverse activități: comerț angro și cu amănuntul, instalarea și punerea în funcțiune, întreținere a sistemelor de alarmă automate, stingere a incendiilor, protecția clădirilor împotriva incendiilor;

– compania Fin Par Invest, specializată în construcții.

notă.jpg

Conducătorul din umbră al holdingului nu este altcineva decât fostul poliţist, Dorin Damir, unul dintre finii de cununie ai lui Plahotniuc.

O altă legătură de afaceri, care umbreşte candidatul PPPN este parteneriatul cu o persoană apropiată liderului socialist, Igor Dodon. Anul trecut, partener de afaceri cu Ciubașenco, a devenit socialistul Petru Burduja, asta după ce ultimul a cumpărat 50% din capitalul social al firmei de la Janna Nesterova. Burduja este o persoană apropiată de liderul socialiștilor, Igor Dodon. Acesta mai este şi directorul Companiei Exclusiv Media, al cărei fondator este omul de afaceri Corneliu Furculiţă, membru şi finanţator al PSRM.

Soţia liderului socialist, Galina, este angajată de mai mulţi ani la Exclusv Media

Proprietăţile jurnalistului Ciubaşenco

Chiar dacă la moment Ciubaşenco este remunerat cu un salariu modest, mai mic de cinci mii de lei, judecând după declaraţia de venit, acesta nu poate fi numit un „om sărac”. Jurnalistul deţine un apartament cu suprafaţa de aproape 80 de metri patraţi pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău. Valoarea de piaţă a imobilului depăşeşte un million de lei. În capitală, Ciubaşenco mai deţine şi un garaj cu suprafaţa de peste 34 de metri patraţi. Cuplul Ciubaşenco mai deţine şi două terenuri extravilane în comuna Stăuceni. Tot în Stăuceni se află şi vila somptuoasă în care locuieşte familia jurnalistului. 

Vila familiei Ciubaşenco. Sursa ZdG.jpg

sursa: ZdG, Vila familiei Ciubașenco

Vila se află pe teritoriul Înto­vă­ră­și­rii Pomi­cole „Buru­iana Coop”, care permite proprietarilor să nu achite impozite pentrtru imobil. Preşedinte al Înto­vă­ră­și­rii Pomi­cole „Buru­iana Coop” este Svetlana Ciubaşenco, soţia ziaristului.

Pe numele Svetlanei Ciubaşenco este înregistrat şi auto­mo­bilul de model Subaru Fores­ter, al cărui preţ de piaţă depăşeşte suma de zece mii de euro.

Politică, Dumitru Ciubașenco
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii