Curtea Constituțională ar putea activa cu 7 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, fără dreptul de a fi reînnoit, scrie bizlaw.md.

Modificarea legislaţiei privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale este propusă de Ministerul Justiţiei, care a înaintat spre consultare publică un proiect de lege, prin care se propune modificarea articolelor 135 şi 36 din Constituţie (subiecţii cu drept de sesizare a CC şi mandatul judecătorilor CC).

Până în prezent, în cadrul Curţii activau 6 judecători, numiţi pentru un mandat de 6 ani, cu posibilitatea deţinerii a 2 mandate. Proiectul de lege propus de Ministerul Justiţiei prevede ca numărul de judecători să fie mărit până la 7, iar mandatul lor să fie extins până la 9 ani. 

Cel de-al 7-lea judecător ar urma să fie numit de preşedinte. Până în prezent, competenţa de desemnare a judecătorilor constituţionali o deţinea doar Parlamentul, Guvernul şi Consiliul Superior al Magistraturii, fiecare desemnând câte 2 judecători. Potrivit Notei Informative la proiect, în Republica Moldova, comparativ cu alte ţări, numărul de judecători şi durata mandatului acestora este printre cele mai mici. 

De asemenea, cu referire la numărul judecătorilor constituţionali, în Notă se menţionează că, practica demonstrează că numărul acestora trebuie să fie impar, pentru a exclude blocajele în procesul decizional. Numărul par de judecători, creează, potrivit autorilor proiectului de modificare, mai multe situaţii dificile la aprobarea Hotărârilor CC şi în acesta sens, autorii propun stabilirea unui număr impar de judecători constituţionali. 

În ceea ce privește durata mandatului și numărul de mandate pe care le poate deține un judecător, autorii susţin că în majoritatea statelor, mandatul unui judecător este de lungă durată, 9 sau mai mulți ani, fără posibilitatea reînnoirii, ceea ce contribuie la garantarea independenței judecătorului şi lipsa influenței în exercitarea mandatului. 

Proiectul de modificare a Constituţiei prevede şi cheltuieli financiare suplimentare pentru salarizarea a încă unui judecător. Legislaţia actuală prevede că salariul de funcţie al judecătorului din cadrul Curţii Constituţionale este de 5 salarii medii pe economie. 

Inițiativa legislativă de modificare a Constituției nu va fi implementată în anul 2016, pentru că, potrivit legislaţiei, Parlamentul este în drept să adopte o lege cu privire la modificarea Constituţiei după cel puţin 6 luni de la data prezentării iniţiativei corespunzătoare. 
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii