Crime Moldova continua seria de articole despre martorii apărării ex-premierului Vlad Filat. În lista martorilor în rînd cu ex sau miniștrii la curent stau șefii instituțiilor, directorii întreprinderilor și consilierii americani:

Victor Cojocaru – fost director Franzeluța

cojocaruprotvmd.jpgSursa foto:protv.md

Victor Cojocaru la fel este menționat în declarația lui Ilan Shor privind furtul miliardului. Shor a menționat că fostul director Franzeluța, la fel ca și Mircea Buga urma să transfere, la indicația lui Vlad Filat, mijloace financiare către Unibank. Cojocaru nu a comentat acuzațiile.

Menționăm că, Victor Cojocaru a venit șef la Franzeluța în anul 2011 până în martie curent. Membru PLDM încă din 2008, Cojocaru a fost numit în funcție de liberal-democrați, iar presa a scris anterior ca ar fi nașul șefului pazei fostului premier de atunci Vlad Filat. 

Molly Mckew – fostă consilieră americană a lui Filat

molly mckew.jpgSursa foto:youtube.com

Molly Mckew este figurantă în scandalul prezentat de Renato Usatîi, prin care îl l-a acuzat pe Filat că ar plătit-o din banii furați de la BEM. Usatîi declara anterior că: ”a cheltuit banii contribuabililor BEM pentru a plăti consilieri de imagine invitați de peste hotare”. Acesta mai spunea că: „Trebuie să spun că Molly McKew nu este dușmanul lui Renato Usatîi, dar problema cea mare, poate ați auzit, este povestea dispariției unui miliard de euro din băncile Republicii Moldova”, a adăugat politicianul.

Molly McKew a prestat servicii de consultanță și comunicare din luna mai a anului 2015 fostului prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat. Potrivit lui McKew, campania inițiată de Usatîi împotriva ei este o mișcare politică împotriva clientului său și aliaților acestuia.

Totuși consiliera a plecat din Republica Moldova la scurt timp, după declanșarea aacestui scandal. McKew declarase că ar fi părăsit țara după ce a fost „avertizată de niște persoane de la Procuratură care i-au sugerat să plece din țară, în caz contrar va avea probleme”.

Susanu Angela – director adjunct al Agenției Proprietății Publice

susanu.pnganticoruptie.md

Pe când era Susanu în funcție, Guvernul a fost vizat într-un nou proces de privatizare dubioasă. 

Potrivit unei investigații realizate anterior de Ziarul Adevărul, pe când era Susanu director la Agenţia Proprietăţii Publice, au fost vândute zece ari de teren în centrul Capitalei şi garajele amplasate pe această suprafaţă la un preţ de zeci de ori mai mic decât preţul de piaţă.

Tranzacţia a avut loc în 2009, fără să fie organizată vreo licitaţie. Statul a vândut garajele la un preţ de 550 de mii de lei, iar mai târziu şi zece ari de pământ contra sumei de 170 de mii de lei.

Experţii afirmă, însă, că preţul de piaţă al acestui teren poate să ajungă la o jumătate de milion de euro, în timp ce statul l-a vândut cu doar 10 mii de euro.

Cazul a ajuns în atenţia Procuraturii Generale la sfârşitul anului 2009, când s-a încercat anularea contractului de privatizare. Mai multe instanţe, însă, au dat câştig de cauză noului proprietar. 

Nicolae Platon – fost șef al Inspectoratului Fiscal din partea PLDM

platon.jpgSursa foto: adevarul.ro

Din anul 2002, Nicolae Platon a ocupat funcţia de preşedinte al Asociaţiei Naţionale a agenţiilor de turism din Republica Moldova. În decembrie 2009, prin ordinul Ministerului Finanţelor, Platon devine şef la FISC, iar în 2012 acesta este demis de către fostul premier Vlad Filat, care se arăta nemulţumit de activitatea instituţiei. După această plecare, Nicolae Platon este numit, la inițiativa PLDM Șeful Agenției Turismului, fotoliu care la ocupat până în anul 2015, când a fost înlocuit cu Iurie Carp.

Încă din anul 2012 și până în prezent, Platon este unul din fruntaşii PLDM, conducând organizaţia teritorială Centru din Chişinău.

Tudor Balițchi – fost șef al Serviciului Vamal din partea PLDM

tudor-balitchi.jpgSursa foto: shok.md

Tudor Bali­țchi a fost șeful Ser­vi­ci­u­lui Vamal până în ianuarie 2016. Și chiar dacă Balițchi nu a fost vizat în scandaluri cu scheme frauduloase, acesta nu a scăpat de ochii presei.

Potrivit Ziarul de Gardă pe când era șef la vamă, Balițchi și soția acestuia erau administratori a câteva de firme, deşi Legea serviciului în organele vamale îi interzice să „exercite personal sau prin intermediul unui terţ activitate de întreprinzător” și îl obligă să „transmită în administrare fiduciară unei alte persoane, pe perioada serviciului în organul vamal, pachetul de acţiuni din fondul statutar al organizaţiei comerciale”. ​

CNI a declarat anterior că va examina cazul sub apectul „eventualei încălcări a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății pentru anul 2014, admisă de către fostul șef al Serviciului Vamal”. Totuși acest lucru nu s-a întâmplat, iar Balițchi a plecat din funcție la începutul acestui an.

Sainciuc Sergiu – fost vice- Ministru al Muncii din partea PDM

Sainciuc.jpgSursa foto: noi.md

În anul 2012, Sergiu Sainciuc, viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a ajuns în atenţia CNI, deoarece a cumulat funcţia de membru în Consiliul de Administraţie la două instituţii de stat.

Astfel, Sainciuc este suspectat că ar fi încălcat regimul juridic al incompatibilităţii. Menţionăm că viceministrul Sainciuc era, în anul 2012, membru în CA de la Societatea pe Acţiuni „Sanfarm-prim” şi preşedinte de CA la Întreprinderea de Stat „Centrul de Instruire în Domeniul Relaţiilor de Muncă”.

Până în vara anului 2015, Sainciuc a fost viceministru timp de 16 ani în mai multe ministere. Însă în august 2015, acesta a fost demis printr-o decizie de Guvern din funcţia de viceministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. În prezent, Sergiu Sainciuc este adjunctul preşedintelui Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova pe probleme sociale.
Sainciuc a lucrat în mai multe guverne. Acesta a fost membru în guvernele Ion Sturza, Dumitru Braghiş, Vasile Tarlev, Zinaida Greceanîi, Vlad Filat, Iurie Leancă şi Chiril Gaburici.

Dorin Draguțanu – fost șef BNM

dragutanu.jpgSursa foto: protv.md

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, a fost acuzat de mai multe ori că s-ar face vinovat de deprecierea leului față de valutele de referință, dar și că ar fi părtașul schimbărilor de acționariat din mai multe bănci din Republica Moldova. Mai mult ca atât, potrivit partidelor din opoziție, Drăguțanu este direct implicat în furtul miliardului.

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, și-a depus demisia la data de 21 septembrie, 2015. Acesta însă a asigurat interimatul funcției până la numirea noi conduceri.

Grama Octavian – fost viceministru al Sănătății din partea PLDM

gramma.jpgSursa foto: gov.md

În luna iulie, 2013, pe când Grama era Viceministrul Sănătăţii portalul MoldovacurataMD a publicat un articol în care a scos în vileag un posibil conflict de interese la Ministerul Sănătăţii. Este vorba despre faptul că „în lista medicamentelor compensate aprobată la 22 aprilie 2013” se regăsesc 12 titluri de medicamente produse de compania germană „Worwag Pharma GmbH&Co.KG”. Potrivit CV-ului viceministrului Octavian Grama acesta a lucrat în calitate de director al reprezentanței în R. Moldova a acestei companii în perioada anilor 2005-2009. Grama a plecat din această funcție direct numit viceministru al Sănătății. Iar în prezent filiala din țara noastră a companiei este condusă de verișoara lui Octavian Grama, Ana Țenti.

Investigația însă nu a ajuns în vizorul CNI, iar Grama în prezent este deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea PLDM.

Vadim Pistrinciuc – deputat PLDM

pistrinciuc.jpgSursa foto: basarabia.md

Pistrinciuc este vicepreședinte PLDM din anul 2012. Anterior el a fost consilier pe domeniul reformei administrației publice, pe când Vlad Filat era prim-ministru.

În perioada 2009-2011, Vadim Pistrinciuc a fost viceministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. În campania pentru alegerile locale din 2011 a fost şeful stuff-ului electoral a lui Victor Bodiu.

Chiril Lucinschi – deputat PLDM

chiril_lucinschi.jpgSusa foto: moldova24.info

Lucinschi a intrat în atenţia Comisiei Naţionale de Integritate în anul 2013. Membrii acesteia urmau să iniţieze un control în cazul politicianului, bănuit că nu şi-a declarat toate veniturile şi proprietăţile.Totuși acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Potrivit DeschideMD, apărarea lui Vlad Filat îi vrea în instanță pe toți cei menționați mai sus, pentru că o parte dintre ei au făcut parte sau au avut legătură indirectă cu comisia care a analizat emisia de acțiuni de la BEM. Cât despre prezența deputaților PLDM, Chiril Lucinschi și Vadim Pistriniuc, în lista de mai sus nu este clară deocamdată motivația invitării lor, însă apararea ar aștepta de la ei clarificări în legătura cu anumite întâlniri comune cu Shor, dar și în legatura cu automobilul Porsche primit de Filat de la Shor. Avocatul fostului premier, Igor Popa, așteaptă ca martorii respectivi să confirme faptul că mașina a fost primită sub formă de cadou și nu sub formă de mită. 

Cât despre prezența foștilor miniștrii de interne ai PLDM în Guvernul Filat, presa scrie că aceștia sunt chemați sa infirme acuzațiile că instituția pe care o conduceau ar fi făcut presiuni asupra lui Ilan Shor.

Deocamdată cei vizați în material nu au venit cu reacții.

 

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii