Într-un interviu pentru CrimeMoldova,  Mihail Gofman, fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, face dezvăluiri semnificative despre schemele aplicate în frauda bancară, supranumită ulterior „jaful secolului”. Potrivit lui Gofman, cele mai importante instituții de stat au fost implicate în realizarea delapidării de miliarde de lei, inclusiv funcționari cheie din: Președinție, Parlament, Guvern, CNA, BNM, SIS, CNPF, Ministerul Economiei, MAI, MJ etc.

Câteva din aceste instituții au avut o implicare directă, iar altele poartă răspundere pentru faptul că au știut despre furt, dar nu au făcut nimic.

Când au apărut primele informații cu privire la frauda în sistemul bancar?

Prima informație referitor la cum să se ajungă la rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei a apărut în ajunul Crăciunului din anul 2012. Însă, la acea etapă inițială se discuta în cercuri restrânse despre gestionarea rezervelor valutare, nu și despre furt. Schema a fost cizelată, cauzând ulterior consecințe dezastruoase, cu efect de domino la nivel politic, economic și social.

Jaful secolului a fost realizat în trei etape care au fost mediatizate pe larg, iar acei de la putere au încercat și încearcă să mușamalizeze acest fapt. Printre complicii furtului s-au numărat și oameni care nu au înțeles dimensiunile acțiunilor lor și care abia acum văd întregul tablou. Furtul s-a realizat prin șantaj, corupere, avansări în funcții de stat, apartenență la grupări criminale. Ei au încercat să blocheze ancheta internațională prin toate metodele. Jaful secolului este atât de mediatizat în afara țării, încât mai devreme sau mai târziu persoanele din structurile de stat care au protejat realizarea acestei scheme vor fi nevoiți să-l sacrifice pe Il coordonatoare. 

Vlad Plahotniuc, încearcă să-i sacrifice pe complicii săi: Platon, Shor, Iaralov, Filat, etc.

Iar aceștia au început să înțeleagă că deja au fost sacrificați și amenință că vor arunca în aer sistemul politic din Republica Moldova, unde sunt implicate persoane din Parlament, Guvern, instituții de stat care urmau să stopeze acest jaf al secolului.

Majoritatea țărilor implicate direct sau indirect în jaful secolului au întreprins deja acțiuni de verificare a instituțiilor de stat pentru a se distanța de problema și a demonstra că sunt cooperante cu ancheta internațională. În schimb, Republica Moldova, încearcă să mușamalizeze frauda.

Ce rol a avut Ilan Shor în schemă și cum și-a îndeplinit funcția de executor? 

După ce Filat a preluat controlul asupra BEM în 2012, a început căutarea celui care va fi executorul nemijlocit al schemei de devalizare a sistemului financiar-bancar, pentru ca în final să se ajungă la rezervele valutare ale țării. Începând cu anul 2013, această funcție i-a fost acordată lui Ilan Shor.

Conform informațiilor ce-mi stau la dispoziție, societatea nerezidentă Roseau Alliance LLP, a încheiat un contract de cumpărare a creditelor neperformante cu SA „Banca de Economii”. Drept rezultat, Roseau Alliance urma să primează resurse financiare în valoare de 1,0 miliard lei pe contul BEM. 

Astfel, societatea „Roseau Alliance LLP”, Corwall Buildings, 45, Newhall street, Suite 211, a deschis conturi în cadrul BC „Unibank” SA pe care a primit mijloace financiare în valoare de 11.418.000 USD, din favoarea contului său deschis în ABLV Bank, Letonia, (LV 13AIZK0000010363607) cu destinația de a redistribui sursele financiare. Mijloacele financiare primite au fost convertite, iar nerezidentul „Roseau Alliance LLP” a transferat circa 140 985 890 lei de pe contul său în Băncii Comerciale „Unibank” SA, în baza contractului de cesiune complexă, pe contul 2805 al SA „Banca de Economii”.

Ulterior, în iulie-septembrie, nerezidentul „Roseau Alliance LLP” a transferat circa 27 910 790 Euro la contul 2805 al SA „Banca de Economii”, conform contractului general de cesiune a datoriilor.

Apoi, la 29.08.2013 mijloacele financiare de pe contul 2805 al SA „Banca de Economii” au fost transferate pe contul 1805 al băncii astfel fiind aparent stinse datoriile creditelor neperformante ale SA „Banca de Economii”. Conform informației operative, mijloacele financiare parvenite din folosul nerezidentului „Roseau Alliance LLP” au fost plasate pe conturile de vedere ale băncii, fiind grevate în conturile din băncilor străine, ca garant al creditelor bancare luate. Tranzacţiile efectuate în martie au fost motivate de necesitatea menţinerii licenţei de tip „C” a SA „Banca de Economii” şi menținerii capacității atragerii depozitelor persoanelor fizice. 

Este de menționat că SA „Banca de Economii”, avea la acel moment cea mai înaltă dobândă acordată la depozitele persoanelor fizice, în pofida indicatorilor financiari prezentați. 

De ce ați decis să vorbiți despre furtul miliardului abia acum?

Am vorbit dintotdeauna despre furtul miliardului, sau mai corect spus despre pregătirea furtului rezervelor valutare ale țării, în special la finele anului 2013 când s-a încheiat, în opinia mea, prima și a doua etapă– finalizarea obținerii concentrării și controlul asupra băncilor prin care urmau să fie efectuate furtul secolului și devalizarea masivă a sistemului financiar-bancar autohton. Nu a existat nicio legătură între acest proces și alegerile, fiindcă în 2013 nu au fost nici alegeri prezidențiale, nici parlamentare sau locale. Am spus mai sus că am aflat primele informații în perioada sărbătorilor de iarnă din 2012. Pe atunci, nu era vorba despre delapidarea de fonduri, dar de gestionarea rezervelor valutare ale țării de anumite grupuri. Chiar și atunci când se pregătea și se punea pe roate aplicarea acestei scheme (noiembrie 2014 - februarie 2015), când s-au eliberat rezerve valutare în sumă totală de 14,53 miliarde lei (a treia etapa), am informat primele persoane din stat. Materialele au fost elaborate de mine ca membru al grupului de lucru secret, eu fiind concediat în luna aprilie 2014 cu mari bătăi de cap pentru cei de la guvernare.

De fapt, erau planificate delapidări ale altor 7,5 miliarde lei din rezervele valutare ale țării, însă s-a renunțat la acestea din cauza protestelor.

De ce niciuna dintre dezvăluiri nu a fost însoțită de material probator. Pentru credibilitate, ați fi putut arăta cel puțin un document. De ce nu ați făcut-o?

În primul rând, în mass-media au apărut diverse probe, inclusiv material probator care acoperea inclusiv anul 2013. Este vorba despre executarea hotărârii Parlamentului 16 și 152, care se referea la situația din sistemul financiar-bancar și în special situația de la Banca de Economii.

În răspunsurile oferite deputatului Iurie Chirinciuc la raportul dumnealui despre furtul din sistemul bancar, directorul CNA, Viorel Chetraru și Ghenadie Pârlii, șeful Secției investigații financiar-economice a Procuraturii Generale susțin că nu au primit aceste documente la executare. Este fals. Executorul acestor hotărâri de Parlament sunt chiar eu. Prin scrisoarea secretă 13/499 S din 29.07.2013 a fost informată toată conducerea țării cu privire la ceea ce urmează să se întâmple în sistemul financiar-bancar din Republica Moldova. A fost unul dintre documentele importante, premergătoare creării Grupului de lucru secret, la indicația prim-ministrului Iurie Leancă, prin dispoziția din 12.08.2014. Ulterior, dumnealui a negat cu vehemență existența unui asemenea grup de lucru. Prin scrisorile Procuraturii Generale nr. 202-S din 08.08.2013, a fost solicitată participarea în acest grup a reprezentanților de la toate ministerele, iar din partea Centrului Național Anticorupție am fost delegat doar eu. Toate documentele și informațiile care se refereau la acest subiect (devalizarea sistemului financiar-bancar și pregătirea pentru furtul rezervelor valutare) erau semnate de mine personal. Scrisorile sub blancheta SPCSB (Serviciul Prevenire şi Combaterea Spălării Banilor) al CNA erau remise pe numele Șefului Grupului de lucru Alexandru Nichita (șeful secției Sistem Bancar) și conțineau informații despre situația operativă din sistemul financiar-bancar autohton și tendințele pe termen scurt și mediu pe piața financiar-bancară autohtonă.

Aceste documente sunt secretizate, iar în caz că îți asumi riscul de a le dezvălui, te trezești imediat cu dosar penal. Dar documentele și așa sunt împrăștiate, nu știu cum, prin presa națională și internațională. Din scrisorile pe care le-am dat rezultă că ele nu au existat, astfel lista prim-ministrului va avea continuitate. Concluziile vă aparțin, dar știu că structurile statului (CNA, PG, Banca Națională, CNPF etc) sunt implicate în protejarea organizatorilor la jaful secolului.

Altfel nu-mi explic de ce să ascunzi material probator venit de peste hotare încă în 2013, de la instituții similare care se ocupă de prevenirea și combaterea spălării banilor de către CNA și Procuratura Generală, SIS și să nu stopezi jaful secolului. 

După publicarea anumitor informații și material probator în presă, am solicitat în februarie 2016 să se acorde protecție de stat pentru mine și familia mea. De asemenea, am solicitat conducerii CNA să fiu informat despre esența materialelor în cauză, însă am fost informat că aceste informații și materiale niciodată nu au fost elaborate de mine și că nici nu există. 

Totodată, mi s-au propus funcții, bani, orice doresc pentru a păstra liniștea.

Reieșind din informațiile care s-au dat publicității, sunt supus riscului nu doar eu și familia mea, dar și alte persoane care dețin informații, în virtutea atribuțiilor de serviciu din acea perioada. Sunt cunoscute cazurile misterioase de deces ale unor funcționari care au avut acces direct la aceste informații.

Cum comentați reținerea lui Gacikevici, pe care, potrivit unor surse media, l-a consiliat inclusiv fratele DVS, Alexei Gofman?

Am comentat anterior acest subiect. Într-adevăr, dl Gacikevici a deținut funcția de consilier pentru dezvoltarea și asistența subdiviziunilor teritoriale din cadrul BEM. Dar dumnealui nu a eliberat credite bancare, așa cum s-a speculat în presa controlată. Sunt niște aberații. Este de fapt parte a scenariului de denigrare a familiei noastre, o formă de a pune presiune pe mine ca să cedez și să nu mai vorbesc. De fapt, șirul dosarelor penale și denigrărilor continuă pentru mulți alți oameni care se opun grupării criminale. Acestea sunt riscurile profesiei, însă niciodată nu am crezut că iți poți vinde colaboratorii unor grupări criminale prin intentarea dosarelor penale. Credeți-mă că am văzut multe la viața mea.

Revenind la situația fratelui meu, acesta lucrează sau mai corect spus a lucrat în altă instituție bancară, unde s-au dat indicații să fie concediat pentru neprezentare la locul de muncă. Sunt niște aberații prin care se încearcă să se ofere legitimitate acțiunilor pentru a nu dăuna imaginii instituției. 

În legătură cu reținerea lui Gacikevici – acesta într-adevăr știe multe detalii compromițătoare despre ceea ce s-a întâmplat în perioada sa de activitate.

Același scenariu se reia și cu fratele meu mai mare, Eugen Gofman. Recent, el a fost concediat tot pentru neprezentarea la locul de muncă, fără a i se elibera documentele și a i se prezenta temeiul concedierii. Sunt metode clasice, preferate de gruparea criminală de la guvernare. De fapt, acesta este prețul pe care îl plătesc pentru că spun adevărul.

V-ați întâlnit cu Andrei Năstase la Washington? Dacă da, care a fost scopul acestei întâlniri?

Într-adevăr, ne-am văzut cu dl. Năstase în timpul primei sale vizite la Washington. Asta s-a întâmplat la sediul Congresului Statelor Unite ale Americii, o instituție publică unde a avut mai multe întruniri. A fost o întâlnire accidentală, neplanificată, dar am făcut schimb de păreri referitor la activitățile mele de aici.

NOTĂ. Mai jos, vă prezentăm etapele fraudei bancare așa cum le descrie Mihail Gofman:

Etapa_1 frauda bancară.jpg

Etapa_2 frauda bancară.jpg

Etapa 3 frauda bancară.jpg
Politică, Gofman
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii