Locurile vacante din cadrul instituțiilor publice nu vor fi suplinite până la sfârșitul anului. Acest lucru este prevăzut de un moratoriu privind angajarea persoanelor în sfera bugetară, instituit ieri în cadrul ședinței Guvernului. Prin această măsură, Executivul își propune să economisească circa 150 mln lei din bugetul public.

Astfel, cele peste 4000 de funcții vacante existente la moment, nu vor fi suplinite în 2016. 

Potrivit ministrului Finanțelor, Octavian Armașu, prin această decizie, Guvernul și-a propus să elimine datoriile față de funcționarii publici, iar prin înghețarea temporară a posturilor vacante se vor economisi 150 de milioane de lei (4% din fondul de salarizare). Ministrul a mai declarat că prin acest moratoriu se dorește menținerea limitelor deficitului bugetar, agreat de FMI. 

Totodată, potrivit ministrului, moratoriul se referă la numărul efectiv al angajaților, iar rotația cadrelor fiind posibilă. Astfel, vor putea fi angajate persoane în locul celor care demisionează, se pensionează sau schimbă locul de muncă, dar în limita numărului de angajați existent până la instituirea moratoriului.

La solicitarea unor membri de Guvern, ar putea fi făcute și câteva excepții. Astfel, locurile vacante pentru medici și profesori în localitățile rurale, unde se atestă deficit de cadre, ar putea fi suplinite. Același lucru a fost solicitat și în privința studenților Academiei Militare, care fac parte din efectivul Ministerului Apărării, însă nu primesc salarii, ci burse.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii