Judecătoria Buiucani l-a condamnat azi pe Vlad Filat la 9 ani de pușcărie. Astfel, Vladimir Filat, fost fondator și președinte al PLDM și prim-ministru al Republicii Moldova devine primul premier condamnat.

Totodată, acesta a primit amendă în valoare de 3.000 de unităţi convenţionale și a fost privat de dreptul de a deţine anumite funcţii publice pe o perioadă de 5 ani. Magistrații au decis să-i aplice sechestru asupra mai multor autovehicule deținute de Filat, valoarea cărora este de circa 4 524 195 de lei. Bunurile care au fost dobândite licit vor fi confiscate, și i-a fost retras Ordinul Republici, acestuia i se vor retrage toate distincţiile acordate prin decret prezidenţial.  

Conform unimedia.info, Bețișor afirmă că: „Reeșind toate probele pe care le-am prezentat, acestea nu au fost contestate și nu a fost adus nici un contra-argument. Indiscutabil sentința va fi contestată. Nu suntem de acord cu această sentință.  Nouă ani sunt prea puțini pentru prejudiciul adus statului de către Filat”, a declarat Adriana Bețișor. 

Agora.md a citat declaratia lui Filat: „Este o sentință ilegală, fără îndoială că o vom ataca. Din momentul în care s-a solicitat reținerea mea, am știut că va fi o sentință de condamnare. Nu am încredere în Curtea de Apel Mai este și CEDO. Sper că cetățenii se vor trezi și vor ajunge să trăiască într-o țară în care justiția se va face de instanță și nu de judecători sau politicieni.”

Avocatul lui Filat, Igor Popa, a menționat că decizia este ilegală, iar fostul premier își va demonstra nevinovăția la CEDO, sentința fiind una politică pusă la cale printr-un spectacol bine regizat cu scopul de al înlătura pe Vlad Filat de pe arena politică.

Aceasta reprezintă decizia primei instanțe și poate fi atacată.

Amintim, că fostul lider PLDM, a fost reținut la 15 octombrie pentru corupere pasivă și trafic de influență atunci când a fost lăsat fără imunitate parlamentară cu votul a 79 de deputați, la solicitarea fostului procuror general Corneliu Gurin. Cererea a venit în urma unui autodenunţ a lui Ilan Shor.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii