Ministerul Justiției a elaborat un proiect de lege potrivit căruia, restricțiile pentru funcționarii publici și persoanele juridice în privința fondării și conducerii organizațiilor necomerciale sunt eliminate, scrie bizlaw.md.

Potrivit sursei, proiectul de lege  elaborat de MJ va permite tuturor persoanelor să creeze organizații necomerciale. Acesta elimină restricțiile prin care unele categorii, funcționari publici sau persoane juridice nu aveau dreptul să constituie și să participe în calitate de fondatori, membri sau conducători ai organizațiilor necomerciale.

De asemenea, proiectul propune reformarea mecanismului de înregistrare a ONG-urilor și simplificare a procedurii de înregistrare a acestora, inclusiv prin micșorarea termenului de înregistrare, de la 30 la 10 zile. Cei care doresc să-și deschidă un ONG se vor bucura și de extinderea termenului în care actele de constituire pot fi prezentate pentru înregistrarea de stat: de la 30 de zile la 3 luni.

În premieră pentru Moldova, proiectul prevede dreptul organizațiilor necomerciale de a practica antreprenorialul social, dar și un nou tip de activitate publică pe lângă cele deja existente – susținerea și promovarea sectorului necomercial și a organizațiilor necomerciale.

Taxa de înregistrare a organizațiilor necomerciale rămâne de 90 lei, dacă Guvernul nu va conveni asupra unui alt cuantum.

Consultările publice pe marginea acestui proiect vor avea loc la Ministerul Justiției, pe 14 septembrie curent.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii