Conducătorul ÎM Direcţia Reparaţii şi Construcţie Drumuri din Bălţi, Serghei Pcela, reținut săptămâna trecută pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu şi poluarea aerului din Bălţi, este învinuit că s-ar fi ocupat de escrocherii, împreună cu primarul orașului, Renato Usatîi.

Astfel, omul de afaceri Dumitru Rusnac afirmă că, odată cu venirea lui Renato Usatîi în fruntea primăriei din Bălți, atât primarul, cât și oamenii din anturajul lui se ocupau cu escrocherii. Rusnac susține că Usatîi l-ar fi deposedat de afacere prin înșelăciune.

„Ideea lui nu era să continue contractul, ideea lui din start era să afle care sunt realitățile financiare și unde să preia mai bine, încât să preia afacerea. La acel moment compania mea era datoare primăriei cu 7 milioane de lei, eu eram gata să întorc banii în orice moment și asta a fost una dintre condițiile lui Renato Usatîi. Ei au ales o altfel de schemă decât transferul direct de la compania mea la primărie, ei au insistat să vând compania unei persoane pe care ei mi-au prezentat-o”, susține omul de afaceri, Dumitru Rusnac, citat de realitatea.md.

În urma acestei tranzacții dubioase, firma de salubrizare reprezentată de Dumitru Rusnac ar fi falimentat, agentul rămânând fără afacere.

„Eu am vândut compania având la balanță bani vii pe conturi, zece milioane de lei, dintre care trei milioane erau datorii la agenții economici și ei urmau să fie transferați, iar restul șapte milioane trebuiau să fie transferați primăriei, a fost făcut un contract de vânzare cumpărare la notar, unde a fost anexat actul de audit, unde este stipulat că banii sunt, banii au fost transmiși în fața notarului. În final banii nu s-au transferat, banii s-au furat simplu de către noul cumpărător al companiei, care de fapt este un interpus a echipei lui Renato Usatîi”, a mai spus omul de afaceri, citat de sursă.

Amintim că pe 25 septembrie 2015, în fața primăriei Bălți a avut loc o grevă, în timpul căreia, Renato Usatîi a înaintat mai multe informații defăimătoare și amenințări în adresa companiei Global Prestservice, reprezentată de Rusnac. Conflictul a ajuns și în instanță, însă, Judecătoria Comercială a decis să respingă cererea de chemare în judecată depusă de companie către Renato Usatîi și cererea de obligare a lui Usatîi să dezmintă informațiile și să achite prejudiciu moral de un leu companiei.

Reprezentanții companiei declarau încă atunci că, scopul adevărat al Primarului de Bălți este să-și supună sau să preia chiar unele din afaceri: „din informația de care dispunem, Primăria mun. Bălți are un tratament similar vis-a-vis de toate întreprinderile care prestează servicii publice, iar scopul adevărat al Primarului de Bălți este să-și supună sau să preia chiar unele din afaceri”, se preciza în comunicatul companiei.      

Ulterior, angajații firmei de salubrizare care au participat la grevă, ar fi fost convinși să părăsească locurile de muncă și să vină să lucreze pentru primărie, iar acum, potrivit sursei, regretă acest lucru.

Administratorii companiei de salubrizare afirmă că deșeurile colectate erau depozitate pe teritoriul întreprinderii municipale, după ce compania care gestionează groapa de gunoi din Bălți a interzis stocarea acestora pe poligon, din cauza că primăria i-ar fi datorat aproape 1 mln de lei.

„Domnul Pcela cu domnul Șeremet, domnul Grigorișin împreună cu 500 de activiști de la Partidul Nostru au încercat forțat să intre pe poligonul teritoriului să preia forțat clădirile și edificiile. Noi am chemat poliția și numai datorită poliției, asta nu era posibil. După ce le-a eșuat tentativa de preluare forțată a poligonului ei au decis să facă un tender de procurare a tehnicii ca să colecteze de sine stătător gunoiul. Agenția de achiziții publice a stopat procesul, dar ideea lor este preluarea afacerii”, a mai declarat, Dumitru Rusnac, citat de sursă.

Potrivit administratorului poligonului, la intrarea pe teritoriul gropii de gunoi a fost parcată o mașină, însoțitorii căreia ar fi primit indicaţii să nu se mişte din loc.

Serghei Pcela și angajații săi nu ar fi reușit să preia forțat poligonul, dar ar fi găsit o altă soluție, la fel de ilegală. Gunoiul din municipiu era evacuat, pe ascuns, în două locuri neautorizat din satele Corlăteni și Elizaveta.

În urma protestelor locuitorilor din aceste sate, la indicația lui Pcela, deșeurile stocate au început să fie arse pe teritoriul Direcției Reparaţii şi Construcţie Drumuri din Bălţi, acesta fiind și motivul pentru care Pcela a fost reținut pe 27 octombrie curent, pentru 30 de zile, fiind suspectat de depăşirea atribuţiilor de serviciu şi poluarea aerului din Bălţi.

Potrivit unor surse, citate de realitatea.md, pe lângă funcția de șef al Direcţiei Reparaţie şi Construcţie Drumuri din Bălţi, Serghei Pcela, ar fi și un om de afaceri prosper. El ar deține un restaurant, un supermarket, o cafenea, dar și un bloc în construcție în municipiul Bălți. Totuși, nici una din aceste clădiri nu figurează pe numele lui, ci pe numele membrilor familiei.

Precizăm de asemenea că, Serghei Pcela a deţinut anterior funcţia de şef al Departamentului Crimă Organizată Nord şi a fost implicat într-un scandal cu mită.

El a mai fost implicat și în scandalul legat de o piață din municipiul Bălți, când a fost blocat accesul direct din parcare, spre zona comercială a pieței. Presa a scris atunci că administrația pieței a luat decizia de a bloca accesul, pentru a-l favoriza pe Serghei Pcela, care la fel ar avea o parcare în proprietate și că ar fi o persoană apropiată primarului Renato Usatîi. 

În prezent, Pcela se află în izolatorul de detenție preventivă al Inspectoratului de Poliție Bălți. Dacă va fi găsit vinovat, oficialul riscă până la trei ani de închisoare, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii pe un termen de până la 5 ani.

După reținerea lui Pcela, Renato Usatîi a declarat că funcționarului i se va fabrica un dosar, pentru că a refuzat să-l calomnieze și să-l trădeze pe liderul PN.

De asemenea, primarul de Bălți a mai scris pe pagina sa de facebook că, Pcela ar fi declarat greva foamei pentru că nu a fost de acord cu decizia instanței, prin care i s-a aplicat mandat de arest pentru 30 de zile.

Mai mult ca atât, activiștii Partidului Nostru au protestat împotriva reținerii acestuia.

miting-pcela.jpg

Mitingul susținătorilor Partidului Nostru în fața Inspectoratului de Poliție Bălți. Sursa: esp.md

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii