Judecătoria Comercială de Circumscripție a pronunțat la 18 mai curent, Hotărârea în cauza civilă SRL ”Global Prestservice” versus Renato Usatîi. Compania l-a acuzat pe Usatîi de răspândirea informațiilor defăimătoarea în adresa ei, ceea ce i-ar fi lezat reputația profesională.

            Circumstanțele cauzei: ”o să vă sparg capurile”

Conflictul între Global Prestservice și Renato Usatîi a avut loc pe 24 septembrie 2015, în fața primăriei mun. Bălți, cu ocazia unei greve, organizate de mai mulți angajați ai companiei. Manifestanții susțineau că nu-și primiseră salariile de 2 luni. La rândul ei, compania afirma că aceste restanțe salariale au fost determinate de datoria de 5 mln de lei pe care primăria Bălți o avea față de companie.

Informațiile defăimătoare și amenințările în adresa companiei au fost răspândite pe contul youtube - Ренато Усатый, pagina web – ru1.md, dar și contul de facebook al controversatului politician.


Mesajul defăimător răspândit de Usatîi suna astfel: ”O să vă sparg capurile…vă voi îngropa în asfalt pe ambii…o să te pun în căruciorul de invalizi…sunteți o bandă de nemernici, escroci, care jefuiți oamenii…plecați de aici să nu vă mai văd…”. ”Banii, acești jefuitori, cred că, pur și simplu și i-au pus în buzunar. Iar pentru aceea că singuri s-au îmbogățit, iar pe muncitori i-au lăsat fără mijloace, pe ei, în general, îi voi îngropa la groapa de gunoi a orașului!”.

Compania defăimată solicita obligarea lui Usatîi la dezmințirea informațiilor răspândite, prin adresarea unei dezmințiri video către reprezentanții SRL ”Global Prestservice” prin același canale prin care a fost răspândită informația defăimătoare.

Textul dezmințirii ar fi trebuit să sune în felul următor: ”Eu, Renato Usatîi, prin prezenta dezmint toate informațiile defăimătoare răspândite la adresa SRL ”Global Prestservice”, Platon Alexandru și Rusnac Dumitru în data de 24 septembrie 2015, în fața Primăriei mun. Bălți, cu ocazia unei greve, organizate de mai mulți angajați ai SRL ”Global Prestservice”. Informațiile date sunt neadevărate și nefondate. Exprim scuze pentru declarațiile defăimătoare făcute la adresa companiei SRL ”Global Prestservice” și reprezentanților acesteia Platon Alexandru și Rusnac Dumitru”.

Totodată, a fost solicitată și încasarea de la Renato Usatîi în folosul companiei SRL ”Global Prestservice”, Platon Alexandru și Rusnac Dumitru, a prejudiciului moral de 1 leu.

Reprezentanții companiei: ”Scopul adevărat al Primarului de Bălți este să-și supună sau să preia chiar unele din afaceri”

După acest conflict, compania responsabilă de salubrizarea și curățarea orașului Bălți a refuzat să mai activeze până la achitarea integrală sau parțială a datoriilor primăriei. “considerăm că dl Renato Usatîi este direct responsabil de situația creată, confirmând incapacitatea sa de a administra orașul și catalogăm reacția isterică a dlui Primar de Bălți ca parte a unei strategii de apărare a sa în fața opiniei publice și denigrare a companiei noastre”. Ei au anunțat chiar a 2-a zi după conflict, prin intermediul unui comunicat, că se vor adresa în instanță pentru recuperarea datoriilor primăriei, dar și privind amenințările aduse de Usatîi: ”Cât privește comportamentul inadecvat al dlui Primar, ținem să menționăm că vom depune neîntârziat o cerere la Procuratura Generală privind amenințările aduse și o cerere în instanța de judecată pentru apărarea onoarei și demnității”.

Mai mult ca atât, în comunicat se menționa că Renato Usatâi are drept scop supunerea sau preluarea unor afaceri: ”Din informația de care dispunem, Primăria mun. Bălți are un tratament similar vis-a-vis de toate întreprinderile care prestează servicii publice, iar scopul adevărat al Primarului de Bălți este să-și supună sau să preia chiar unele din afaceri”.            

            Decizia Judecătoriei comerciale

munteanu.pngUrmare a examinării circumstanțelor cazului, judecătoria comercială a decis să respingă cererea de chemare în judecată depusă de companie și reprezentanții ei către Renato Usatîi. De asemenea, instanța a respins și cererea de obligare a lui Usatîi să dezmintă informațiile și de achitare a prejudiciului moral de un leu companiei.

Ședința litigiului privind apărarea onoarei și demnității, reputației profesionale a fost prezidată de judecătorul Gheorghe Muntean. În 2013, Munteanu a rămas fără imunitate și a fost cercetat penal pentru ca a emis o hotărâre ilegală și a prejudiciat intenționat o companie de câteva milioane de lei. 

În cazul în care nu va fi mulțumită de Hotărâre, Global Prestservice poate ataca Hotărârea, cu apel la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 30 de zile.

Usatîi reprezentat de finanțatorul partidului    

pohila.pngRenato Usatîi a fost reprezentat în cauza Global Prestservice vs Renato Usatîi, de către avocatul Igor Pohilă, care este și unul din finanțatorii partidului lui Usatîi. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, Pohilă s-a aflat pe lista candidaţilor la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pentru din partea Partidului “Patria” cu nr. 32. De asemenea, a fost candidat și la funcția de consilier municipal la primăria din Bălți.

Pohilă este și unul dintre donatorii partidului ”Patria”. Acesta a donat partidului 700 mii lei, bani pe care i-ar fi obținut din activitatea profesională şi din darea în locațiune a proprietăţii imobiliare. ZDG a scris despre acesta că, deşi legea cu pri­vire la avo­ca­tură îi inter­zice să deţină firme, figu­rează în cali­tate de fon­da­tor la Old­navi SRL. 

În 2007, Pohilă și-a înaintat candidatura la funcţia de judecător la CEDO din partea Moldovei, însă nu a fost ales.

Pe pagina Curții de Apel Chișinău mai există 4 Hotărâri în care figurează controversatul politician.

  

  

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii