În cadrul conferinței de presă  organizate astăzi de Banca Națională a Moldovei (BNM) cu tema „Raportul asupra inflației”, pe lângă datele despre inflație, guvernatorul băncii, Sergiu Cioclea a comentat și reținerea celor 3 angajați  ai instituției.

Cioclea a declarat că BNM colaborează cu CNA și cu ancheta în ceea ce vizează implicarea angajaților BNM, furnizându-le toate documentele solicitate și că prin intermediul Departamentului de audit al băncii, au loc verificări interne permanente.

Totuși, Cioclea a menționat că nu dorește să comenteze în particular despre persoanele reținute, atât timp cât ancheta e în derulare. Chiar dacă angajații au statut de învinuit, prezumția de nevinovăție a acestora este valabilă, consideră guvernatorul și dacă vor fi vinovați, angajații trebuie pedepsiți. Guvernatorul a spus că angajații nu sunt învinuiți de implicare în furtul miliardului, ci de inacțiuni în prevenirea spălării banilor prin intermediul Moldinconbank, care e un alt subiect. În prezent, persoanele reținute figurează ca angajați ai BNM, doar că atribuțiile acestora sunt îndeplinite de alte persoane, în calitate de interimari. Cioclea a explicat că nu există un temei pentru demiterea acestor persoane din funcții, atât timp cât există și prezumția nevinovăției.

Cu privire la MICB, Cioclea a declarat că față de bancă au fost și sunt efectuate controale continue.

Despre refuzul cererii de achiziționare a 40% din acțiunile Moldova-Agroindbank, Cioclea a declarat că investitorii nu au corespuns cerințelor BNM.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii