Ieri, Guvernul Republicii Moldova a aprobat un proiect de lege care prevede majorarea unităților de amendă pentru abaterile contravenționale și penale.

De exemplu, cei prinși în stare de ebrietate la volan, ar putea plăti deja, amendă de până la 500 de unități convenționale a sau cca 25 de mii de lei. Potrivit premierului, această majorare este menită să combată conducerea mașinilor în stare de ebrietate.

De asemenea, Guvernul propune recalificarea limitelor gradului minim al concentraţiei de alcool în sânge - de la 0,3 g/l la 0,5 g/l şi, respectiv, concentraţia de alcool în aerul expirat - de la 0,15 mg/l pînă la 0,3 mg/l, dar şi reducerea pragului gradului avansat a concentraţiei de alcool - 0,5 g/l  în sânge şi - 0,3 mg/l în aerul expirat.

O altă majorare propusă, vizează fenomenul „salariului în plic”, pentru care persoanele juridice, ar putea plăti până la 75 de mii de lei.

Potrivit comunicatului guvernului, o modificare esenţială ţine de majorarea valorii unităţii convenţionale (u.c.) utilizată la calcularea amenzilor. Din 2002 și până în prezent, valoarea acesteia a fost de 20 de lei, fiind potrivit guvernului, disproporţională în raport cu gravitatea unor tipuri de infracțiuni. Inițiativa legislativă enunțată, prevede practic dublarea acestui cuantum. Astfel, unitate convenţională ar putea fi majorată până la 1% din salariul mediu lunar pe economie, prognozat de Guvern pentru anul în care s-a săvârşit fapta. Pentru implementarea noului cuantum urmează a fi operate și modificări la Codul penal, Codul de procedură penală şi Codul contravenţional, care se aprobă de Parlament. Astfel, dacă Parlamentul va susține inițiativa, în anul 2016 valoarea unității convenţionale ar putea fi egală cu 50,5 lei.         

Documentul urmează să fie examinat de Parlament. Parlamentul însă nu pare dispus să aprobe toate modificările. Candu a sugerat într-o conferință de presă că, Guvernul și Parlamentul au viziuni diferire asupra proiectului de lege privind majorarea amenzilor și că acesta ar putea suferi modificări în procesul de adoptare de către plenul Parlamentului, dar și de pe urma dezbaterilor publice pe marginea acestuia.  Speakerul  a mai declarat, că proiectul elaborat de Guvern reflectă viziunea tehnică a Guvernului, însă Legislativul examinează  lucrurile și sub aspect politic. Candu consideră că este nevoie ca unele sancțiuni să fie înăsprite, dar nu toate.

Potrivit Anexei nr. 2 la Proiectul de Lege a bugetului de stat pe anul 2016 ”Componenţa veniturilor bugetului de stat” aprobat astăzi de Parlament în lectura a 2-a, Guvernul vrea să obțină din amenzi și sancțiuni, venituri de 161 000 mii lei.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii