Preşedintele Igor Dodon l-a decorat cu ocazia Zilei Independenţei cu Ordinul Republicii pe unul dintre cei mai buni prieteni ai săi, generalul pensionar, Victor Gaiciuc.

Potrivit decretului prezidenţial, meritele generalului, pentru care Dodon i-a acordat cea mai înaltă distincţie în stat, sunt „contribuția substanțială la asigurarea securității militare, a independenței și neutralității țării noastre”.

Pe Gaiciuc şi Dodon îi leagă o prietenie de mai mulţi ani, iar în 2011, relaţiile celor doi au devenit şi mai apropiate, după ce Igor Dodon a devenit naşul de cununie al lui Sergiu Gaiciuc, fiul mai mic al generalului. 
dodonzdg2.jpg
Sursa: zdg.md
dodonzdg.png
Sursa: protv.md
Generalul Gaiciuc şi preşedintele Dodon sunt văzuţi adesea împreună la diferite manifestaţii publice, iar la ceremonia de înmânare a distincţiilor, cei doi au stat mai mult alături. 

Sursa facebook.com

În timpul campaniei prezidenţiale din toamna trecută, Victor Gaiciuc s-a remarcat prin contribuţia substanţială la victoria prietenului său. Mai mult, o anchetă jurnalistică a dezvăluit că Uniunea Ofiţerilor din Republica Moldova, al cărei preşedinte este Victor Gaiciuc, ar fi stat la baza răspândirii informaţiilor calomnioase despre Maia Sandu, inclusiv despre aducerea celor 30 de mii de sirieni. Potrivit jurnaliştilor de la Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Uniunea Ofiţerilor a fost cea care a comandat, a achitat şi a distribuit pliantele cu informaţii false despre principalul contracandidat al lui Igor Dodon. 

Mai multe surse susţin că recunoştinţa şefului statului pentru serviciile oferite de către prietenul său nu se opresc la acordarea Ordinului Republicii şi că acesta ar putea fi numit în timpul apropiat ministru al Apărării, funcţie devenită vacantă cu jumătate de an în urmă.

Victor Gaiciuc s-a mai remarcat toamna trecută şi printr-o declaraţie în care susţine că exemplul Donbasului este demn de toată admiraţia, având în vedere că rebelii din regiune au reuşit să opună rezistenţă armatei ucrainene. La fel, şi  Igor Dodon a făcut declaraţii scandaloase cu privire la Ucraina, menţionând în cadrul unei emisiuni că peninsula Crimeea ar aparţine Federaţiei Ruse.

„Înalta distincție mă obligă sa rămân implicat și mai activ în opera de statornicire și prosperare a statului nostru Republica Moldova. Voi continua cu același entuziasm și consacrare, cum am făcut-o pe parcursul anilor”, a scris generalul pe pagina sa de pe reţeaua odnoklassniki.ru.

Generalul Gaiciuc a deţinut  funcţia de ministru al Apărării în anii 2001-2004, când la guvernare se aflau comuniştii.  La 15 octombrie 2004, Gaiciuc este demis prin decret prezidenţial, în urma unui demers al Consiliului  Suprem de Securitate, fiind criticată activitatea Ministerului Apărării, care a tolerat lipsa unei evidenţe reale a patrimoniului militar al Armatei Naţionale şi cazurile de încălcare a drepturilor militarilor în termen. Această revocare a avut loc ca urmare a unui scandal legat de sustragerea ilegală din depozitele Armatei Naţionale a unui lot de arme: 200 de grenade F-1; 31 de aruncătoare de grenade; 90 mii de muniţii.

La data de 12 ianuarie 2005, Victor Gaiciuc a fost numit în funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Regatul Belgiei şi de Reprezentant al Republicii Moldova la NATO. 

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii