Igor Dodon, candidatul PSRM pentru fotoliul de preşedinte al ţării, este cel mai cotat în sondaje. Cunoscut pentru convingerile sale anti-europene şi pentru poziţia sa fermă privind alipirea la Uniunea Vamală, fruntaşul socialist, susţinut de către autorităţile de la Kremlin, a ajuns să controleze un segment important al electoratului, constituit din vorbitorii de limbă rusă şi bătrânii nostalgici după fosta URSS. 

Absolvent a două facultăţi cu profil economic şi deţinătorul diplomei de doctor în economie, Igor Dodon, a reuşit să avanseze în carieră, după ce a început să colaboreze cu PCRM. Potrivit presei, Dodon, la fel ca şi Maian Lupu şi Vlad Plahotniuc, este un produs al lui Vladimir Voronin, pe care l-a trădat, aşa cum l-au trădat şi cei doi.

Igor Dodon, îşi începe cariera în anul 1997 în calitate de specialist la Bursa de Valori a Moldovei, unde până în anul 2005 deţine diferite funcţii importante. În mai 2005, Igor Dodon, este numit în funcția de viceministru al Economiei și Comerțului din Republica Moldova, iar în  septembrie 2006, Vladimir Voronin, îl avansează pe Dodon, în funcţia de ministru al Economiei. Începând cu 31 martie 2008, pe lângă funcţia de ministru al Economiei, Dodon mai deţine şi funcţia de prim-viceprim-ministru, fiind a doua persoană în Guvern după premierul Zinaida Greceanîi.

“Marea trădare” şi acapararea partidului

Igor Dodon, devine membru al PCRM în anul 2009. La 4 septembrie 2011, Igor Dodon, anunţă că părăseşte PCRM-ul împreună cu Veronica Ambramciuc şi Zinaida Greceanîi.  "Este un gest de bun simț față de cetățeni. În acțiunile politicienilor nu trebuie să existe șovăieli, dacă situația o cere. Pe mine nu mă interesează soarta AIE. Sunt de părere că AIE trebuie să dispară ca un vis urât, deoarece se face vinovată de starea din societate. Au avut o politică nocivă. Pe noi ne preocupă evitarea alegerilor anticipate distrugătoare pentru țară", şi-a explicat atunci Dodon decizia sa. Peste două săptămâni cei trei aderă la PSRM, iar Dodon devine preşedinte al formaţiunii. 

Valentin Krîlov, fondatorul PSRM, a declarat anterior într-un interviu că, a fost eliminat din partid printr-un atac raider organizat de Igor Dodon împotriva sa.

“Această întâlnire a avut loc la mijlocul lunii noiembrie 2010, la o iniţiativă comună a ambelor părţi. Au avut loc concomitent alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010 şi alegerile precedente ale başcanului în care eu am fost mentorul ideologic al Irinei Vlah. Iniţiativa a fost a mea. Noi am propus lui Dodon aderarea la echipa noastră. El m-a întrebat în ce calitate vedem persoana lui. Echipa veche înţelegea atunci că situaţia este destul de grea din punct de vedere financiar şi noi aveam nevoie de susţinere în primul rând materială. Din punct de vedere ideologic stăteam bine, dar nu puteam face nimic fără susţinere materială. I-am spus că îl vedem în calitate de preşedinte al partidului, cu unele condiţii care se referă la repartizarea locurilor în organele de conducere şi coordonarea bazei ideologice. Am subliniat că partidul nu se vinde. Am elaborat un acord de colaborare care a fost semnat de el şi de mine”, a dezvăluit Crîlov. Se ştie că atât Valentin Crîlov, cât şi soţia sa, Veronica Abramciuc, nu se regăsesc în PSRM. 

În martie 2012, Igor Dodon, votează pentru candidatura lui Nicolae Timofti la preşedinţie. „Noi am votat atunci doar gândindu-ne la interesele statului, mergând la acest pas din dorințele alegerilor cetățenilor. Atunci Ghimpu putea deveni președinte. Acum este unica cale de a provoca alegerile anticipate“, a explicat mai apoi Igor Dodon.

Renato Usatîi a declarat ulterior că, Dodon, și-ar fi vândut votul în favoarea lui Timofti pentru 3 milioane de euro, acuzaţie respinsă de către liderul socialist. După ce relații dintre cei doi au devenit mai bune, Usatîi a declara: „El l-a ales pe Timofti, el o să îl dea jos“.

Despre statalitatea şi federalismul lui Igor Dodon

Igor Dodon, se declară un statalist convins şi respinge cu vehemenţă integrarea europeană a Republicii Moldova. Socialistul a declarat în repetate rânduri că, nu renunţă la denunţarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Dodon nu renunţă însă şi la susţinerea financiară din partea Uniunii Europene. „Eu nu sunt împotriva relaţiior cu Uniunea Europeană. Sunt proiecte de infrastructură pe care trebuie să le realizăm cu ajutorul UE. Eu consider că Occidentul, SUA, Uniunea Europeană trebuie să fie nişte parteneri. Şi consider că sunt parteneri, atunci când ajută Republica Moldova”, a declarat Dodon recent în cadrul unei emisiuni televizate. 

Totuşi, pe când era ministru al Economiei, Igor Dodon a semnat un document prin care a avizat pozitiv semnarea unui Acordului de Comerț Liber cu UE și acces la fondurile europene.

La fel, Dodon, se declară şi un anti-unionist înflăcărat: “Nu sunt împotriva României, sunt împotriva unionismului”.

dodon_unionism.png

Sursa: Infoprut.ro

Dodon, a avut tupeul să-i scrie lui Klaus Iohanis o scrisoare, în care să-l preîntâmpine de pericolul unionismului.

Dodon_iohanis.png

Cu ceva timp în urmă, Dodon, s-a expus şi în privinţa Moldovei de peste Prut, venind cu ideea de a acorda cetăţenie moldovenească românilor de acolo.

Dodon, nu pare să fie atât de convins privind integritatea statului atunci când este vorba de Transnistria, Federaţia Rusă şi mai ales integrarea în Uniunea Vamală, afirmând că Republica Moldova are viitor împreună cu Rusia. Deşi, în 2011 declara în cadrul unui interviu că: „Aderarea Moldovei la Uniunea Vamală nu este posibilă atâta timp cât Moldova nu are granițe comune cu spațiul țărilor care vor forma Uniunea”.

Soluţionarea problemei transnistrene, Dodon, o vede în federalizarea Republicii Moldova cu păstrarea contingentului militar rus pe teritoriul ei. “Republica Moldova trebuie să se transforme într-un stat federativ, iar pacificatorii ruși din Transnistria trebuie să se afle în continuare în regiune”, a declarat Igor Dodon la postul rusesc de televiziune „Rossia 24”, după ce Parlamentului Ucrainei a interzis tranzitarea teritoriului său de către militarii ruşi.

Surse bine informate, ne-au comunicat că, încă în vara anului 2015, PSRM a demarat negocierile privind aderarea formaţiunii la Internaţionala Socialistă şi respectiv, Partidul Socialiştilor Europeni, partid care se află pe a doua poziţie ca reprezentare în Parlamentul European. Relaţiile cu socialiştii europeni au fost confirmate de Igor Dodon într-o postare pe pagina oficială a PSRM din 17 septembrie 2016, unde comunica faptul că: “Tocmai am încheiat o discuție cu un cunoscut vechi, un camarad adevărat, Luis Ayala, secretarul general al Internaționalei socialiste. Am vorbit mult despre situația din Moldova, dar și din regiune. Despre alegeri și posibile scenarii de după. Suntem ambii siguri de faptul că Moldova are viitor!”

Internaţionala Socialistă .png

Sursa: socialistii.md

Amintim că, preşedintele PDM, Marian Lupu, este singurul lider politic din Moldova cu funcție de conducere în cadrul Internaționalei Socialiste, fiind vicepreşedinte al acestei organizații mondiale a mișcărilor social-democrate de stânga, iar Partidul Democrat din Moldova este membru asociat al Partidului Socialiştilor Europeni, din anul 2015.

Relaţia cu Kremlinul

Nu mai este demult un secret că Dodon şi partidul său reprezintă unul din intrstumentele autorităţilor de la Kremlin pentru realizarea strategiei geopolitice de la frontiera UE.  Punctul pe I a fost pus la începutul luni noiembrie 2014, cu puţin timp înainte de scrutinul pentru alegerea Parlamentului de la Chişinău, când preşedintele Vladimir Putin îi primeşte la Kremlin pe Igor Dodon şi Zinaida Greceanîi. 

În urma acestei întrevederi, Serviciul Migrațional al Rusiei îşi schimbă brusc atitudinea faţă de migranţii moldoveni, oferindu-le asigurări că vor putea reveni la locurile de muncă din Federaţia Rusă, dacă vor pleca acasă să voteze, şi că li se va acorda suportul necesar pentru  perfectarea documentelor de şedere legală.

Putin_Dodon.png

Sursa: Kremlin.ru

Faptul că un şef de stat, de talia lui Vladimir Putin, îi primeşte pe doi simpli deputaţi moldoveni, denotă cât de mare este miza Moscovei pe PSRM şi interesele pentru Republica Moldova.

Întrevderea cu Putin este pe larg valorificată de către partidul lui Dodon în campania electorală din toamna lui 2014. Mai mulţi analişti au concluzionat că acest transfer de imagine a contribuit în cea  mai mare parte la victoria socialiştilor în alegerile parlamentare.

De fapt, aceasta nu este unica intervenţie a Kremlinului în favoarea lui Igor Dodon în campania electorală din 2014. În perioada respectivă, lide­rii Blo­cu­lui ”Ale­ge­rea Mol­do­vei – Uniu­nea Vamală”, Vic­tor Şelin şi Mihail For­mu­zal,  s-au deplasat la Moscova, unde au avut  o între­ve­dere cu Vla­di­mir Cer­nov, res­pon­sa­bil în cadrul admi­nis­tra­ţiei pre­zi­denţi­ale de rela­ţi­ile cu CSI. Acolo s-ar fi făcut pre­siuni asu­pra celor doi să-şi retragă blo­cul din cam­pa­nie, ca să nu ia voturi de la Dodon. Blo­cul nu a fost scos din cursă, dar la scurt timp Mihail For­mu­zal a anu­nţat că se retrage din cursă.

La puţin timp după alegerile parlamentare, în decembrie 2014, ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin, este surprins în timp ce vizita sediul PSRM. Muhametişin a venit să-l felicite personal pe Dodon cu victoria la parlamentare, o vizită mai puţin obişnuită pentru reprezentanţii corpului diplomatic.
PSRM.png

Sursa: Ziarul Naţional

Surse din interorul PSRM au comunicat că după înfrângerea socialiştilor în cursa pentru Primăria Chişinău din vara anului 2015, când liberalul Dorin Chirtoacă o depăşeşte pe Zinaida Greceanîi, Moscova i-ar fi arătat lui Dodon din deget  şi l-ar fi avertizat că îi vor suspenda finanţarea. Atunci Dodon începe negocierele secrete cu socialiştii europeni.

Liderul de la Moscova nu i-ar putea ierta lui Dodon încă o înfrângere, iar aceasta ar însemna începutul sfărşitului pentru PSRM. Deocamdată, Kremlinul i-a mai dat o şansă şi continuă să investească în Dodon. La 22 septembrie, candidatul PSRM la prezidenţiale, s-a întâlnit cu Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kiril, un apropiat al preşedintelui rus. Înalta faţă bisericească l-a blagoslovit pe socialistul de la Chişinău, iar ultimul a început să profite de aceasta pentru a-şi promova imaginea.

Dodon_patriarh.png

Asul posibil al lui Plahotniuc

O versiune vehiculată în culisele politicii de la Chişinău este că, Igor Dodon, ar fi candidatul pe care mizează Vladimir Plahotniuc. Mai mulţi concurenţi înscrişi în cursa prezidenţială au spus că Dodon este asul lui Pahotniuc, iar Renato Usatîi presupune că, la începutul lunii martie 2016 cei doi s-ar fi întâlnit în Cipru, ambii plecând în aceiaşi zi.

Igor Dodon a infirmat în repetate rânduri că, ar fi omul lui Plahotniuc şi susţine că aproape nu-l cunoaşte.

Pe de altă parte, observăm că mass-media controlată de Plahotniuc este tolerantă cu Igor Dodon, spre deosebire de alţi candidaţi, în special Andrei Năstase.

Recent, într-un interviu, Vlad Plahotniuc, a fost întrebat despre relația pe care o are cu Igor Dodon. Prim-vicepreşedintele PDM, a ezitat să vină cu un răspuns concret. Plahotniuc, a declarat că: „Nu doar despre el se spune asta”.

Dodon_Plahoptniuc.png

Sursa: agora.md

Veniturile legale şi afacerile secrete ale lui Dodon

Dacă e să-l credem pe preşedintele PSRM, acesta duce un trai destul de modest şi chiar a fost pus în situaţia de a accepta ajutorul părinţilor, intelectuali pensionaţi, care locuiesc la ţară.

Anchetele jurnalistice, însă, au documentat mai multe afaceri secrete, dar şi abuzuri de serviciu comise de către Igor Dodon.

În perioada când era ministru al Economiei, începând cu anul 2006, Dodon a beneficiat de un salariu lunar de şapte mii de lei de la Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică al Academiei de Ştiinţe, deşi nu a activat nici o zi acolo. Astfel, Dodon a prejudiciat bugetul cu 3,5 milioane de lei. Asupra cazului a fost intentat un dosar penal, în care Igor Dodon a avut calitatea de martor, iar ex-directoarea institutului, Valentina Fetiniuc, a fost achitată  pe un capăt de acuzare, iar pe cel de-al doilea, procesul a fost încetat în legătură cu atragerea la răspundere administrativă şi aplicarea unei amenzi de două mii de lei.

Salariu_Dodon.png

 

Presa a mai scris că, Igor Dodon, și-ar fi făcut averi de milioane din scheme de corupție și protecționism, pe care le-a aplicat împreună cu cei de la serviciul rus Rospotrebnadzor. Igor Dodon, ar sta în spatele Mafiei Cărnii și a schemelor aranjate pentru exportul de vinuri și divinuri pe piața rusească.

Amintim că, în cadrul unei inspecţii efectuate de către Rospotrebnadzor, au fost verificate fabrica de vinuri „Moldavsskii standart” şi „Carne-Sud” din Taraclia, care aparţin lui Nicolai Lutsik. Astfel, Compania „Moldavskii standart”, datorită pilelor pe care le avea Dodon la Moscova, a fost prima care a reuşit să scape de embargoul aplicat de Federaţia Rusă în 2011.

молдавский стандарт.png

Dodon şi Lutsik au devenit apropiaţi încă din 2006. Atunci Dodon a elaborat şi a făcut lobby pentru un regulament cu privire la eliberarea autorizaţiilor pentru importul unor produse. Astfel, a fost creată o comisie specială condusă de către Dodon, care era abilitată cu eliberarea autorizaţiilor pentru importul cărnii. Aşa a ajuns Igor Dodon unica persoana de care depindea dacă agentul economic primea licenţă pentru importul cărnii. Importatorii de atunci spuneau că pentru a primi autorizaţia de import, erau puşi în situaţia să-i achite lui Dodon zece la sută din valoarea importului.

În anul 2008, Dodon cu Lutsik, susţinuţi de către Viorel Melnic, care se afla atunci în funcţia de director al Serviciului Vamal, au implementat o schemă, prin care carnea importată din Brazilia era trecută documentar drept produs autohton, fiind evitate taxele vamale. O partea din acest lot ar fi ajuns şi pe piaţa rusă.

Întâmplător sau nu, odată cu impunerea monopolului asupra importului de carne, director adjunct al Agenţiei Sanitar-Veterinare, implicată în eliberarea licenţelor, a fost numit fratele lui Igor Dodon, Alexandru.

Aceasta nu este unica schemă pusă în aplicare de Igor Dodon, atunci când deţinea funcţia de ministru al Economiei. Începând cu 1 iunie 2008, Moldova începe să procure curent electric din Ucraina la un preţ cu zece la sută mai mare. Dodon îşi asumă responsabilitatea pentru acest contract, declarându-l drept un succes, deoarece partea ucraineană ar fi solicitat o majorare de cel puţin 50 la sută. De fapt în schemă a fost introdus un intermediar, firma Energo-Partner Kft din Ungaria, controlată de un milionar ucrainean de origine slovacă. Pe parcursul anului 2008, preţul la curentul electric importat din Ucraina ajunge de la 3,8 la 5,5 cenţi. La sfârşitul anului 2008  Energo-Partner Kft a început să vândă energia cu 5,8 cenţi, în timp ce la Ukrinterenergo a ajuns la 4,5-4,6 cenţi.

Deşi îl critică pe Vlad Plahotniuc şi jură că nu a avut afaceri cu acesta, Igor Dodon, în calitate de Ministru al Economiei, l-a ajutat pe acesta să cumpere hotelul Codru la un preţ derizoriu. La 30 octombrie 2008, Parlamentul a decis asupra excluderii din lista bunurilor nepasibile privatizării a companiei de stat „Air Moldova”, a Cafenelei Parlamentului și a hotelului „Codru”, iar peste o lună guvernul Greceanîi, a decis să includă cele trei obiecte în lista întreprinderilor expuse la privatizare. Ulterior, cu susţinerea lui Dodon, 12 mii 600 de metri pătrați ai complexului hotelier „Codru”, au fost vânduţi la preţul derizoriu de 50,3 de mln. de lei firmei off-shore Daranian Holdings Limited din Cipru. 

Boțoc.png

Presa a scris că, Igor Dodon, deţine 37 la sută din acţiunile Fabricii de Conserve din Călăraşi, care o parte au fost scrise pe numele unei persoane din anturajul preşedintelui PSRM, Alina Boţoc şi Ghenadie Mereanu, cumnatul lui Dodon. Prin intermediul lui Mereanu, socialistul mai deţine şi pachetul majoritar de acţiuni de la Fabrica de Vinuri din Onişcani, Călăraşi. 

Preşedintele PSRM, este beneficiarul a două posturi de televiziune, înregistrate pe numele unor persoane apropiate lui Dodon. Compania Exclusiv Media SRL, al cărui fondator este deputatul socialist, Corneliu Furculiţă, a obţinut la finele anului trecut dreptul de a retransmite postul de televiziune rusesc НTВ, sub denumirea NTV Moldova. În trecut postul de televiziune rusesc НTВ era retransmis de TV7 cu inserţii locale preponderent în limba română. În primăvara anului curent, TV7 a renunţat la buletinele de ştiri emise de postul rusesc.

Pos­tul Accent TV, îl are bene­fi­ci­a­r pe Vadim Ciu­bară, un mol­do­vean sta­bi­lit la Moscova şi pre­zen­tat de mai multe site-uri drept un apro­piat al lide­ru­lui PSRM.

Potrivit Declaraţiei pe venit, Igor Dodon, trăieşte din salariul de deputat, care a cresut teptat de la 129, 5 în anul 2011, la 160.9 mii de lei în 2015. Soţia sa Galina, care în perioada respectivă a adus pe lume un copil, a fost angajată în tot acel timp la Compania Exclusiv Media SRL, potrivit decaraţiei pe venit al deputatului socialist. Femeia ar fi fost remunerată cu peste 110 mii lei, obţinându-i în anul 2014.

În vara anului 2013, Igor Dodon, intră în posesia unei case cu trei niveluri din sectorul Buiucani.

Casa_Dodon.png

Sursa: ZdG

Casa de locuit este înscrisă în declaraţiile de avere din 2013 şi 2014 cu valori diferite, în 2013 în valoarea casei fiind inclusă şi cea a terenului aferent. Totuşi, valoarea cumulată a casei şi a terenului aferent declarată în 2013, 2 milioane 110 mii lei, este mai mică decât valoarea separată a casei, declarată în 2014, 2 milioane 160 mii lei.

Experţii imobiliari susţin însă că, valoarea de piaţă a acestei case este de cel puţin cinci milioane de lei.

Dodon, spune că şi-a procurat casa de la o rudă  stabilită în Italia şi pentru aceasta a trebuit să ia un credit de aproape un million şi jumătate de lei de la Victoriabank şi să vândă apartamentul de 50 de metri patraţi. Dodon s-a plâns în cadrul unei emisiuni televizate că, din cauza datoriei la bancă se confruntă cu dificultăţi financiare şi are noroc de părinţii care îl mai ajută.

În declaraţiile de venit semnate de Igor Dodon, se arată că familia sa nu deţine în proprietate, leasing sau locaţiune nici un mijloc de transport. Cu toate acestea, nimeni nu l-a văzut pe liderul socialiştilor în transportul public.

Într-o investigație recentă, marca rise.md, s-a descoperit faptul că, socialiștii s-au grupat în jurul unei afaceri secrete cu o companie offshore conectată la Federația Rusă și creată într-unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale din lume – Bahamas. Miza a fost mare: un transfer de peste 30 de milioane de lei, sumă care depășește cu mult bugetul Partidului Socialiștilor de la alegerile locale din 2015, scrie sursa citată mai sus.

Banii au intrat în Moldova cu câteva luni înainte de prezidențiale, printr-o firmă de media. În baza unor contracte de împrumut, milioane de lei au ajuns din această companie la sponsori ai partidului. Personajul cheie ar fi mâna dreaptă a socialistului, și anume Corneliu Furculiță, deputat PSRM.

Pe Dodon și Furculiță îi leagă mai multe lucruri, cei doi sunt din aceeași localitate– Sadova (Călărași) nu doar deputați și colegi de partid. Totodată, îi leagă și o tranzacție imobiliară din 2013. Atunci, Dodon i-a vândut lui Furculiță un apartament de 50 m.p., cu peste 270.000 de lei, situat în sect. Rîșcani din Chișinău, iar soția lui Igor Dodon, Galina, este angajată de mai mulți ani la firma lui Corneliu Furculiță – Exclusiv Media SRL, de la care a încasat anul trecut peste 50.000 de lei.

Westerby Limited este o firmă din Bahamas cu acționariat secret. Înregistrată în 1999, compania a fost administrată până acum de șapte directori interpuși, dintre care cinci panamezi. Numele companiei figurează și în scurgerea masivă de documente #BahamasLeaks.

În luna februarie 2016, Westerby ar fi transferat cca 1,5 milioane de euro în contul firmei Exclusiv Media SRL. Banii au ajuns în Moldova în baza unui contract de împrumut, a cărui prevederi fac trimitere la legislația Federației Ruse Același offshore a mai făcut un transfer de 6 mln de euro în perioada octombrie 2015 – martie 2016, societății Natur Bravo, una dintre cele mai mari fabrici de conserve din Moldova, administrată de cetățeanul rus Vasily Kheyman. Din cele peste 30 de milioane de lei primiți de la Westerby Limited și depozitați pentru scurt timp în contul Exclusiv Media SRL, peste 20 de milioane de lei au fost ridicați de la bancă, cash, de administratorul companiei Petru Burduja, în baza unor documente semnate de către soția lui Corneliu Furculiță, Ludmila.

Banii (între 300.000 și 500.000 de lei) au ajuns apoi la persoane fizice, afiliate Partidului Socialiștilor, fără dobândă.

Familia Dodon şi vacanţele de lux

Deşi susţine că se confruntă cu probleme financiare, Igor Dodon îşi răsfaţă familia cu vacanţe luxoase, la care majoritatea moldovenilor nici nu îndrăznesc să viseze. În 2015, deputatul socialist, s-a odihnit împreună cu familia la stațiunea balneară „Karlovy Vary” din Cehia, o destinaţie costisitoare, preferată şi de fostul președinte Vladimir Voronin.

Familia_Dodon.png

Foto: facebook.com/dodon.igor

La 8 martie 2016, Igor Dodon i-a făcut soției sale o surpriză și a organizat o mini vacanță pentru toată familia în Cipru, regiunea Paphos. 

Dodon_Copii.png

În luna august, liderul socialiştilor moldoveni le-a dăruit membrilor familiei sale o excursie prin Europa. “Nu atât de mul am cheltuit, am mers cu automobilul. Şi în Serbia, şi pe muntele Athos tot. Cheltuielie pentru 2000 km, consumul, diurna, hotelul, pănă la o mie de euro”, s-a lăudat socialistul.

Lui Igor Dodon îi plac şi destinaţiile de iarnă, unde merge cu familia la ski, preferând staţiunile din Alpi.

Dodon_alpi.png

Primeşte Dodon bani din Federaţia Rusă?

Partidul Socialiştilor din Moldova este lider la capitolul cheltuieli. Formaţiunea nu se zgârceşte atunci când este vorba de spoturi electorale, pliante, ziare, panouri etc. Potrivit Raportului Financiar publicat pe site-ul CEC, PSRM a cheltuit în anul 2015 o sumă totală de 27.161.007 lei, dintre care, 18.559.290 de lei în campania electorală, iar 1.220.458 de lei pentru sediu şi întreţineri.

raport_PSRM.png

raport_PSRM1.png

Deşi se vehiculează că PSRM ar fi sponsorizat la greu de către Federaţia Rusă, Igor Dodon, respinge acuzaţiile şi susţine că toţi banii cheltuiţi de PSRM, reprezintă cotizaţiile de membru şi donaţiile simpatizanţilor.

Dodon, a declarat recent într-o emisiune TV că, în fiecare lună donează partidului o mie– două de lei, după posibilitate.

Din analiza datelor din ra poartele financiare, rezultă că, PSRM are membri şi simpatizanţi bogaţi. Chiar şi tânăra deputată Marina Rădvan a donat partidului în 2015, 49 de mii de lei. Alţi deputaţi socialişti au făcut donaţii de cel puţin 90 de mii de lei. 

donații_PSRM

Unul din sponsorii generoşi ai PSRM este fratele lui Igor Dodon, Alexandru, care pe parcursul unui an a donat partidului 442800 de lei. Dinar Cojocaru, un medic din Orhei, care este remunerate lunar cu cel mult patru mii de lei, a donat Partidului Socialist, în cinci tranşe, 407500 de lei.

Deputata socialistă, Ala Dolinţă, care a declarat un venit de 93 de mii de lei, a donat PSRM-ului suma de 228 de mii lei. Consilierul socialist în CMC, Petru Corduneanu, a donat 271 de mii 500 de lei, sumă care depăşeşte aproape de două ori câştigul său anual, iar pensionarul Leonid Burlacu, cu o pensie lunară de puţin peste o mie de lei, a dăruit PSRM 875000 lei. Cum au obţinut donatorii PSRM aceste sume, rămâne o enigmă.

Politică, Igor Dodon, PSRM, socialiști
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Все комментарии

Ovidiu

24:67 29.08.2017

Acest articol este plin de minciuni şi prostii.
Manipulare. Doar proştii cred în asta.

Ответить