Fracţiunea parlamentară a Socialiștilor s-a întrunit astăzi, 23 noiembrie în ședință și a discutat iniţiativa de transfer a competenţei de numire a Procurorului General către Președintele țării, așa cum prevede și noua Lege a procuraturii, lege pe care PSRM nu a votat-o anterior în Parlament.

Potrivit comunicatul partidului, la şedinţa Parlamentului din această săptămână va fi înaintată inițiativa de modificare a Constituției, potrivit căreia, Președintele țării să numească Procurorul General la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, în baza unui concurs public.

Inițiativa vine în contextul în care, concursul a fost deja anunțat, candidații admiși și Legea care prevede această modalitate de numire – adoptată. A rămas să fie doar modificată Constituția.

Igor Dodon, președintele ales al RM, a menționat că fracțiunea PSRM în Parlament insistă asupra aprobării acestei inițiative. „Ne-am asumat un angajament public de modificare a Constituției, și noi credem că este singura cale posibilă de schimbare a situaţiei din acest domeniu total politizat și de lansare a unor reforme radicale în domeniul respectiv. Procurorul general numit de Președintele Republicii Moldova trebuie să fie un om profesionist, onest, incoruptibil, curajos și independent de sistemul oligarhic și de tranzacțiile interpartinice. El trebuie să finalizeze investigarea cazurilor cu privire la „furtul secolului”, jaful de la Banca de Economii și concesionarea Aeroportului, cu privire la votările secrete în Guvern, delapidarea creditelor și granturilor în proporţii deosebit de mari, precum și alte crime ale regimului. Acesta va fi începutul reformei sistemului judiciar și a organelor de drept în Republica Moldova, în vederea asigurării unei independențe reale a sistemului judecătoresc și ocrotirii ordinii de drept din țară”, a concluzionat Dodon.

Declarația a fost făcută la unison cu declarația de ieri a Consiliului Superior al Procurorilor. Astfel, în ședința de ieri, la care candidații la fotoliul de Procuror General au fost admiși la etapa interviului, s-au menționat următoarele: „În ultimul timp se vorbește foarte mult despre promovarea modificării Constituției Republicii Moldova, art. 124, 125, pentru a le aduce pe acestea în coroborare cu prevederile Legii cu privire la procuratură. Ar urma în sensul legii, ca mandatul viitorului Procuror General să fie unul de 7 ani, un mandat unic. Propunerea mea este ca să mergem pe această cifră pozitivă de 7 și vreau să propun ca ședința de interviu să o realizăm în ziua de 7 decembrie, timp în care, mizăm și sperăm foarte multe că Legislativul se va mișca suficient de repede, astfel încât să avem operată inclusiv modificarea Constituției Republicii Moldova.”

Totodată, declarația fostului lider a PSRM lasă de înțeles că, cei 6 candidați admiși ieri de CSP la proba de interviu ar întruni criteriile de „om profesionist, onest, incoruptibil, curajos și independent de sistemul oligarhic și de tranzacțiile interpartinice”. Totuși, potrivit unei investigații ZDG, integritatea celor 6 candidați a fost afectată de-a lungul anilor.

Mai mult ca atât, PSRM, alături de PCRM, nu a votat în Parlament pentru noua Lege.

Totuși, în calitate de Președinte ales, Igor Dodon poate respinge candidatura Procurorului General, propusă de CSP, dar doar o singură dată. Însă, dacă CSP, cu votul a 2/3 din numărul membri, vor propune repetat aceeași candidatură, Dodon va fi nevoit să emită, în termen de 5 zile lucrătoare, decretul privind numirea procurorului respins.

Precizăm că numirea Procurorului General a fost și una din principalele teme discutate în cadrul dezbaterilor electorale pentru prezidențiale, atât înainte de primul tur al scrutinului, cât și înainte de cel de-al doilea.

Noua Lege a procuraturii a intrat în vigoare pe 1 august curent, cu excepția prevederilor ce se referă la numirea Procurorului General de către Președintele Republicii, care vor intra în vigoare doar după modificarea Constituției Republicii Moldova.

În prezent, Constituția prevede că, Procurorul General este numit în funcţie de către Parlament, la propunerea Preşedintelui acestuia.

Potrivit constituției, Parlamentul este în drept să adopte o lege cu privire la modificarea Constituţiei, după cel puţin 6 luni de la data prezentării iniţiativei corespunzătoare, cu votul a 2/3 din deputaţi.

Până a ajunge să fie votată, Reforma procuraturii și, inclusiv adoptarea unei noi legi în domeniu, a migrat dintr-un document strategic în altul, ultima fiind, Strategia de reformă a sectorului justiţie (2011-2016).

În contextul prevederilor Strategiei, Ministerul Justiției, care a revenit, potrivit acordului de alianță Partidului Democrat, a venit cu un nou proiect de lege cu privire la procuratură.

În martie 2015, proiectul a fost avizat de Comisia de la Veneţia, la 29 mai 2015 a fost votat în Parlament în prima lectură, iar pe 25 februarie curent, în a 2-a și ultima lectură. Proiectul a fost susținut de 65 de deputați (democrați, liberali și liberal-democrați, precum și deputații neafiliați). Legea nu a fost votată de fracțiunea PCRM și PSRM, ultimii părăsind sala de ședințe a Parlamentului.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii