Unul dintre avocații din echipa de apărare a lui Platon, Ana Ursachi a participat ieri la emisiunea Interpol de la postul TV7. Avocata a vorbit despre relația Platon-Plahotniuc și a citit o scrisoare transmisă de Platon în care acesta spune ce dezvăluiri urma să facă cu o zi înainte de reţinerea sa în Ucraina.

Ursachi a vorbit despre declarațiile lui Platon din instanță, despre faptul că Victoriabank aparţine lui Plahotniuc, despre propunerea lui Plahotniuc de a cumpăra acțiuni și despre faptul că el (Platon) a fost o persoană interpusă.

Avocata a mai spus că Platon ar fi vorbit și despre faptul că multe acţiuni pe care le-a vândut Plahotniuc erau furate de la fraţii Ţopa. Aceste acţiuni ar fi costat 80 de milioane de dolari. Platon ar mai fi spus că investitorii nu şi-au primit acţiunile pentru că Plahotniuc nu le-a permis. Le-a fost interzis să schimbe chiar şi unii şefi de bănci.

De asemenea, potrivit avocatei, Platon a spus că cele 80 de milioane de dolari s-au dus în buzunarul lui Plahotniuc, iar banii investitorilor au fost întorşi din banii BEM. În tranzacția cu cele 80 de milioane, care au provenit din tranzacţii dubioase, Platon s-a declarat persoană intermediară.

Despre Shor, Platon a spus că acesta este un denunţător fals nu doar în cazul său, dar şi a altora.

Cauza neînțelegerilor dintre Platon și Plahotniuc, ar fi fost acţiunile furate, care s-au vândut investitorilor străini, dar și faptul că Plahotniuc l-a rugat pe Platon să facă o faptă necinstită în adresa unor persoane, să mintă, însă avocata nu a oferit mai multe detalii. Acum, ţinta lui Plahotniuc ar fi bunurile pe care le deţine Platon. Avocata a reiterat că extrădarea lui Platon a fost ilegală și că sigur în acest proces a fost implicat Plahotniuc, iar pentru extrădare s-a plătit foarte mult.

Ana Ursachi a mai declarat că Platon a vrut să vorbească la Interpol, cum au fost furaţi banii din ţară, dar pentru că așa și nu a ajuns la emisiune, a trimis o scrisoare, pe care avocata a citit-o.

Iată unele fragmente din scrisoare, citate de jurnal.md. „Am vrut să spun cum a avut loc jaful secolului, cum erau luate deciziile, de către cine, cum erau furaţi banii. Asta a devenit clar din informaţiile pe care le-am obţinut din diferite resurse, inclusiv din cele publice. De asemenea, am comunicat cu Shor, cu Plahotniuc şi cu Iaralov care, în momente de sinceritate, îmi povesteau anumite detalii, iar eu le colectam într-un tablou general. Cu atât mai mult că ştiu cum acţionează, cum gândesc aceşti oameni. Chiar am fost martor direct la tranzacţia de cumpărare a 38,2% de acţiuni de la Victoriabank”. „Mai mult, fără semnătura vicepremierului, a ministrului de atunci al Economiei, Andrian Candu, nici nu putea fi vorba despre oferirea garanţiilor de către stat. În noiembrie (2014), BNM a acordat cu generozitate valută BEM, Unibank şi Băncii Sociale. Atunci BNM a acordat Victoriabank un credit interbancar de 1,8 miliarde de lei, deşi potrivit legii putea să-i ofere doar 80 de milioane de lei. Deci banca centrală trebuia să închidă ochii. Drăguţanu a fost propus pentru fotoliul de guvernator al BNM de către Plahotniuc, nu de Ghimpu. În acel moment eram deputat, iar Plahotniuc a încercat să mă convingă să votez pentru Drăguţanu. Plahotniuc îmi spunea că este băiat de-al nostru şi că va face tot ce i se spune”. „De asemenea,  am vrut să spun cum Plahotniuc l-a folosit pe Shor şi cât de bine i-a întins o cursă lui Filat care nu înţelegea nimic ca un prost. Shor este doar „Ziţpredsedatel Funta”, care răspunde pentru tot, iar Plahotniuc este principalul beneficiar”.

Ursachi a ținut să menționeze că în toate dosarele pe care le-a avut cu oameni cunoscuţi în societate, toţi s-au plâns de fraudă din partea lui Plahotniuc.

Ea a subliniat că colegii ei din străinătate i-au lăsat detalii că Moldova va fi ajutată în multe investigaţii. De asemenea, că Plahotniuc vrea să corupă secţiile de grefă din cadrul CEDO, ceea ce este o acuzaţie destul de gravă.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii