Omul de afaceri Ion Sturza, ex-prim-ministru al Republicii Moldova a oferit un interviu pentru „Punct și de la capăt” de la europalibera.org.

Sturza a fost invitat să evalueze situația din țara noastră din perspectiva business-ului și a comparat țara cu o companie precizând că țara mereu se afla la limita falimentului și în astfel de condiții nu poate supraviețui nicio companie din lume.

Fostul premier a vorbit și despre posibilitatea de a deveni prim-ministru pentru a doua oară, acum 8 luni și despre echipa actuală a guvernului sau a „managerilor anticriză”.

Ion Sturza a catalogat guvernul ca fiind unul pur politic. „Scopul nostru și al meu personal a fost să adunăm o echipă tehnică, un guvern al tehnocraților, care ar încerca într-adevăr să depășească criza din economie și din domeniul finanțelor publice, să ofere politicienilor șansa de a relansa sistemul politic, viața politică pe baza unor principii noi și să guverneze țara. Noi nu ne-am propus să ne ocupăm de politică pură. Este o funcție cu totul diferită, o altă mentalitate, alte aptitudini și apropieri față de problemele economice și mai ales față de finanțele publice. Este un cu totul alt fel de dialog cu societatea, unul mai deschis, mai transparent și mai sincer. Bineînţeles, guvernul actual este întruchiparea intereselor politice și de altă natură a unor cercuri din Republica Moldova, și nu poate să fie o guvernare anticriză. Acest lucru îmi este foarte clar.”

Omul de afaceri a vorbit și despre situația economică din țară care accentuând că, economia Republicii Moldova este una relativ mică. „Dacă o vom compara cu alte țări, atunci produsul intern brut național în valoare de șapte miliarde ar corespunde produsului intern brut mediu al unui oraș mediu din Germania. Două milioane și jumătate de cetățeni care locuiesc aici permanent, având o capacitate de cumpărare foarte scăzută, nu reprezintă un mediu favorabil pentru dezvoltarea afacerii. Trebuie să conștientizăm faptul că avem o economie destul de mică cu o capacitate de cumpărare a populației redusă. Adesea fac această comparație: un dolar investit în Republica Moldova aduce un dolar, în România acesta aduce un profit de 10 dolari, în Anglia – 50, în Statele Unite – 200 de dolari. Dacă investitorul are posibilitatea de a investi, el, desigur, va investi în niște pieţe mult mai performante cu o capacitate de cumpărare mai performantă. De aceea, eu nu am nicio iluzie în privința șanselor Republicii Moldova de a deveni o economie interesantă pentru investitori.” a afirmat Sturza.

Referitor la zvonurile  legate de următoarele alegeri parlamentare și de sistemul electoral care va deveni unul mixt, Ion Sturza a subliniat că: „Sper că aceasta nu se va întâmpla. Este o iluzie că un candidat dintr-o circumscripție uninominală va avea grijă de alegătorii săi. Încetul cu încetul el le vor cumpăra voturile cu macaroane. Nu trebuie să mergem foarte departe. Un exemplu este Ucraina unde un sistem și întreaga țară s-au prăbușit din cauza circumscripțiilor uninominale care au constituit acolo 50 la sută. Acolo a existat o anumită taxă și chiar înțelegerile dintre partide: tu vei lupta pentru un loc acolo, iar tu acolo. Și pentru aceasta se alocau anumite sume de bani. Însă, desigur, pentru ce să mai lupți în Moldova, să te cheltui pentru partide și pentru imagine, dacă într-o asemenea țară săracă poți foarte ușor cumpăra un anumit număr de locuri...”

Mai multe puteți citi aici.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii