Liderul Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leancă, ar putea ajunge în fotoliul de vice-preşedinte al Parlamentului. Surse din anturajul politicianului susţin că acesta ar fi preţul pentru care Leancă a acceptat să colaboreze cu majoritatea parlamentară. Aceleaşi surse afirmă că Iurie Leancă va fi responsabil pentru relaţiile externe, în special de cele ce ţin de FMI  şi Uniunea Europeană.

Unicii deputaţi membri ai PPEM, Iurie Leancă  și Eugen Carpov, au declarat duminică, 24 iunie, că sunt gata să coopereze cu majoritatea parlamentară.  Potrivit lui Leancă, decizia ar fi fost luată în aceiaşi zi, cu majoritatea de voturi la ședința Consiliului Național Politic al formațiunii.

Liderul PPEM a declarat după şedinţa Consiliului că a discutat oferta majorităţii parlamentare de săptămâna trecută, care a chemat la dialog partidele pro-europene din Parlament. „Am decis să oferim mandatul necesar Biroului Politic al PPEM. Vom încheia un acord privind implementarea reformelor în justiție, cum recuperăm pagubele din sectorul bancar, cum îi pedepsim pe cei vinovați și cum asigurăm ca pe viitor să nu mai aibă loc astfel de lucruri. De acest acord va depinde și lansarea acestui parteneriat”, a precizat Iurie Leancă.

Surse din cadrul PPEM susţin că o bună parte din fruntaşii PPEM sunt nemulţumiţi de decizia Consiliului politic al formaţiunii şi că această decizie ar fi luată doar de Iurie Leancă şi Eugen Carpov. “Oazu Nantoi a votat împotriva acestei decizii, unii membri s-au abţinut, iar alţii au fost impuşi să voteze”, ne-a declarat sursa respectivă.

PPEM a participat la negocieri împreună cu Platforma “DA”, PAS şi PLDM privind desemnarea unui candidat comun pentru alegerile prezidenţiale preconizate pentru toamna viitoare. Iurie Leancă a declarat în cadrul unei emisiuni “Punctul pe azi” de la postul de televiziune “TVR Moldova”  din 12 iulie, curent, că este dezamăgit de mersul negocierilor: “Nu am avut discuţii care este platforma noastră, agenda, cum să schimbăm sistemul, să stabilim foarte clar ce avem de făcut. Am convenit asupra neagresiunii reciproce, dar sunt  atacat permanent din partea Platformei „DA”.  Este un atac concertat din partea Platformei „DA”prin intermediul televiziunii „Jurnal TV”, pe care o controlează, şi încă a unei televiziuni . Aproape în fiecare zi se spune că urmează să fiu arestat, ca am comis ba una sau alta”.

Mihail Gofman, fostul şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, a declarat în cadrul emisiunii “Interpol” de la postul de televiziune “TV 7” din 27 iunie, curent, că următorul care urmează a fi arestat în dosarul furtului miliardului ar fi Iurie Leancă.

Politică, Iurie Leancă
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii