Pe 30 martie curent, CEC a respins iniţiativa privind organizarea unui referendum de modificare a Constituţiei, privind alegerea președintelui țării de către popor, după ce Platforma Demnitate şi Adevăr (PDA) a depus la CEC, 400.000 de semnături în acest sens. Respinși de CEC, grupul de iniţiativă a depus o cerere de chemare în judecată a instituției, iar la 14 aprilie 2016, judecătoarea CA, Domnica Manole a emis o hotărâre de anulare a hotărârii CEC şi iniţierea referendumului.

Ulterior, CEC a apelat la Curtea Supremă de Justiţie care, la sfârşitul lunii martie, a dispus casarea hotărârii CA, emise de Domnica Manole. 

În legătură cu acest caz, procurorul general interimar, Eduard Harunjen, a depus o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), solicitând eliberarea acordului de pornire a urmăririi penale în privința magistratei, pentru că aceasta și-a depășit atribuțiile prin interpretarea Constituției. Astfel, Judecătoarea Curţii de Apel Chişinău, Domnica Manole, riscă să răspundă penal pentru că a adoptat o hotărâre prin care a obligat CEC să iniţieze referendumul republican privind alegerea preşedintelui ţării de către popor, la iniţiativa PDA. Dacă va fi sau nu pornită urmărirea, CSM va decide în şedinţa de marţi, 31 mai.

Anterior, şi CEC a depus o sesizare la CSM în care spune că Manole a emis o decizie "vădit ilegală" şi a produs "intenţionat o rezonanţă negativă în societate", solicitând CSM-ului luarea măsurilor de rigoare în privința magistratei. 

 

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii