Magistrații din Moldova s-ar putea ocupa și de medierea părților aflate în conflict, dacă un proiect în acest sens va fi aprobat de Guvern.

Potrivit  bizlaw.md, documentul prevede medierea judiciară obligatorie în litigiile ce țin de familie, de protecția consumatorului, de dreptul de proprietate, litigiile de muncă, cele care rezultă din răspunderea delictuală, succesorale, precum și cele civile cu valoarea sub 50 de mii de lei.

Conform Ministerului Justiției, judecătorii vor avea obligația să informeze părțile despre cât ar putea dura litigiul, cât va costa și care sunt soluțiile posibile și cum vor afecta participanții la proces. Ulterior, instanța ar trebuie să acorde un termen de consiliere, de maxim 15 zile. În cazul în care se va ajunge la o înțelegere amiabilă, instanța ar urma să dispună o încheiere de încetare a procesului. Aceasta trebuie să conțină obligatoriu condițiile la care au convenit cele două părți. Dacă însă nici reclamantul, nici pârâtul nu vor accepta medierea, atunci dosarul va fi examinat pe cale judiciară.

Proiectul urmează să fie aprobat de Guvern.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii