În ianuarie curent, ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari anunţase că 37 de judecători şi procurori de la judecătoriile de circumscripţie, curţile de apel, Curtea Supremă de Justiţie sau Procuratura Generală, care au emis hotărâri definitive în cazurile în care Republica Moldova a pierdut la CEDO vor fi acţionaţi în judecată şi vor achita banii proprii despăgubirile dictate de Curtea Europeană a drepturilor omului. 

Totuşi acest lucru se pare că nu va mai avea loc, deoarece recent Comisia de la Veneţia s-a expus împotriva acestei decizii. 
„Judecătorii nu trebuie traşi la răspundere prin intermediul acţiunii în regres atunci când îşi exercită funcţia judiciară potrivit standardelor profesionale stabilite de lege și nu pot fi criticaţi pentru interpretarea şi aplicarea dreptului”. 

Opinia a fost adoptată la cea de-a 107-a Sesiune Plenară a Comisiei de la Veneția, care s-a desfășurat pe 10 şi 11 iunie. Documentul a fost remis la Chișinău și tradus de Curtea Supremă de Justiție, scrie Ziarul Naţional. 

Menţionăm că anterior Ministerul Justiţiei chiar publicase anterior o „listă neagră” cu 37 de magistraţi care au prejudiciat bugetul cu circa o sută de mii de euro, după verdictele Curții de la Strasbourg.

Ulterior, toate cauzele de regres au fost blocate în instanțele de judecată, după ce mai mulți judecători de la Curtea Supremă de Justiție au sesizat Curtea Constituțională pentru a verifica legalitatea acțiunilor Ministerului Justiției. Curtea Costituțională a evitat să examineze sesizarea timp de câteva luni și a cerut ajutorul Comisiei de la Veneția.

Experții străini au precizat că judecătorii pot fi trași la răspundere ca urmare a pronunţării unei hotărâri cu efect negativ a CEDO doar în cazul în care se demonstrează prin instanțele naționale intenţia sau neglijenţa gravă a magistraților la emiterea acelor hotărâri care au ajuns să fie atacate la CEDO.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii