Parlamentul de la Chișinău a amânat votarea în prima lectură a Codului de conduită și etică a deputatului. Inițiativa legislativă prevede ca aleșii poporului să se conducă după anumite standarte, în caz contrar să fie sancționați.

Astfel, potrivit noul cod, deputații nu au voie să solicite sau să accepte cadouri, servicii, favoruri, invitaţii destinate personal acestuia, familiei sale sau persoanelor apropiate ca recunoștință pentru îndeplinirea or abţinerea de la îndeplinirea obligaţiilor sale în legătură cu o cauză care urmează a fi examinată de către acesta. Mai mult ca atât, deputatul este obligat să evite conflictul de interese, să vorbească necenzurat și să se comporte neadecvat la ședințele Parlamentului.

Scopul proiectului este stabilirea la nivel legislativ a normelor de conduită a membrilor legislativului în cadrul exercitării funcției de demnitate publică și îndeplinirea atribuțiilor parlamentare cu onestitate, integritate și respectarea legii. În același timp proiectul urmărește scopul de contribuție la asigurarea unei deschideri și responsabilizări mai mari în vederea consolidării încrederii societății în modul în care deputații își îndeplinesc atribuțiile parlamentare.

De asemenea, proiectul propune instituirea unei funcții noi în cadrul Parlamentului – Comisarul pentru etică, care va fi responsabil pentru asigurarea respectării Codului de etică a deputatului. În același timp, documentul descrie detaliat procedura de investigare, examinare și sancționare a deputaților pentru nerespectarea prezentului cod.

Dacă aleșii poporului nu vor respecta prevederile proiectului vor fi sancționați cu mustrare; aducerea de scuze publice; pierderea dreptului la îndemnizație; întoarcerea către donator a cadoului, valorii acestuia, gestului de ospitalitate, sumei bănești sau beneficiului, avantajului primit; rambursarea oricărui profit, avantaj și beneficiu ilicit; rambursarea îndemnizațiilor primite în calitate de deputat. În caz de nerespectare continuă a acestui Cod de etică se prevede suspendarea temporară a participării la toate sau la o parte din activitățile Parlamentului pentru o perioadă care poate să dureze între 2 și zece zile consecutive în care Parlamentul sau oricare din organele, comisiile sau delegațiile sale se reunesc.

Deputații comuniști și socialiști au criticat documentul, iar după mai multe dezbateri, Andrian Candu a propus amânarea votului pentru ședința de astăzi, 13 mai.

Menționăm, că anterior societatea civilă a criticat această iniațitivă legislativă. Experţii din cadrul Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei au criticat mecanismul de selectare a comisarului de etică, cel care ar urmează să aplice sancţiuni, în cazul în care constată că deputaţii folosesc un limbaj ofensator, atacuri la persoană sau gesturi obscene.

Mai mult ca atât, grupul de analiză a identificat mai multe elemente de coruptibilitate, precum mecanismele de sancționare a deputaților, modalitatea de selectare a comisarului pentru etică, dar și componența majoritară a reprezentanților fracțiunilor parlamentare în comisia de selectare a comisarului.

Iniţiativa legislativă aparţine deputatului PLDM Tudor Deliu, iar la elaborarea prezentului proiect au fost studiate codurile de conduită a deputaților din 14 state din Uniunea Europeana, Comunitatea Statelor Independente, America de Nord și Australia.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii