Lilia Vasilevici, fostă magistrată la Judecătoria sectorului Centru a Capitalei, a fost acceptată în profesia de avocat la 1 aprilie. Potrivit anticorupţie.md, deşi judecătoarea fost demisă prin decret prezidențial pentru o abatere disciplinară, Uniunea Avocaților nu a considerat acest fapt un impediment. 

Reprezentanții Uniunii Avocaților fac trimitere la articolul 10, aliniat 2 din Legea cu privire la avocatură, prevedere potrivit căreia "sunt scutite de efectuarea stagiului profesional şi de examenul de calificare persoanele care deţin titlul de doctor, precum şi cele care au cel puţin zece ani vechime în muncă în funcţia de judecător sau procuror dacă, în termen de șase luni după demisia din funcţiile respective, au solicitat eliberarea licenţei pentru exercitarea profesiei de avocat". 

Totuşi legea mai prevede însă că solicitantul unei licențe de avocat trebuie să aibă o reputație ireproșabilă. Totuși, o persoană care a fost concediată din cadrul organelor de drept din motive compromiţătoare sau a fost eliberată, din aceleaşi motive, din funcţia de judecător, notar, consultant juridic sau funcţionar public nu poate fi considerată cu o reputație ireproșabilă.

Potrivit Consiliului Superior al Magistraturii în septembrie 2014 judecătorul Judecătoriei Centru, Lilia Vasilevici examinând cauza penală de învinuire a lui Vitalie Ciornîi l-a condamnat la închisoare cu suspendare pentru vânzare de droguri, deşi magistrata trebuia să-l condamne la puşcărie de tip închis, cu executarea pedepsei. 

Dispoziţia dată, a fost examinată de către Colegiul disciplinar, care printr-o hotărârea din ianuarie 2015, a aplicat în privinţa judecătorului Vasilevici, sancţiunea disciplinară - propunere de eliberare din funcţia de judecător.

Mai mult ca atât, Ion Diacov, fostul procuror al municipiului Chișinău, a acuzat-o în repetate rânduri pentru această decizie şi a menţionat că pentru decizia greşită pe care a luat-o, judecătoarea ar fi primit mită  în valoare de 30.000 de euro. 

Judecătorul Lilia Vasilevici a contestat decizia Colegiului disciplinar şi a menţionat că instituţia nu a înştiinţat-o legal despre data şi ora examinării cazului disciplinar, nu a fost audiată în cadrul 2 examinării cazului disciplinar prin ce, a fost lipsită de dreptul de a se apăra efectiv, să dea explicaţii, să prezinte probe, să invite un apărător, să formuleze demersuri, să combată falsurile apărute în mass-media, care i-au creat o imagine negativă şi au influenţat hotărârea membrilor Colegiului disciplinar.

La fel, autorul contestaţiei precizează că, examinarea cazului în absenţa sa, a lipsit-o de dreptul prevăzut de art.18 alin.(11 ) din Legea nr.950 din 19.07.1996, de a face cerere de recuzare membrilor Colegiului disciplinar care l-au examinat, inclusiv, vice-preşedintelui Colegiului, Domnica Manole, care, susţine că este rudă cu procurorul Ion Diacov, persoana care a depus sesizarea privind intentarea procedurii disciplinare, şi preşedintelui Colegiului, domnului Valeriu Doagă.

Astfel, a conchis că, cazul ei disciplinar a fost examinat de o instituţie imparţială, care a executat cerinţa procurorului Ion Diacov, prin ce au fost încălcate prevederile art. 6 pct. 1 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, adică dreptul la judecarea cauzei sale de către o instanţă independentă şi imparţială.

Totuşi CSM nu i-a dat dreptate magistratei, iar Vasilivici a fost demisă prin decret prezidențial la 15 mai 2015, pentru o abatere disciplinară. 

Lilia Vasilevici a fost judecătoare din 1996. De-a lungul anilor, fosta magistrată a judecat mai multe dosare de rezonanță, precum cel al lui Valeriu Pasat, ex-director SIS, sau pe cel al lui Vladimir Șarban, fost secretar al Consiliului Municipal Chișinău.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii