Circa 100 de funcționari nu își pot depune declarațiile de avere și interese personale online, pentru că nu dețin codul numeric personal (IDNP) din motive religioase.

Potrivit portalului Moldova Curată, aceste persoane au renunțat la actele de identitate, iar fără IDNP nu pot obține semnătura electronică, necesară pentru depunerea online a declarațiilor.

Unii dintre acești funcționari au încercat să-și declare averea pe hârtie la ANI, însă nu au reușit, deoarece legislația prevede că declarațiile se depun doar electronic, utilizând  semnătura electronică.

Șeful Direcției juridice a ANI, Sergiu Popov, a explicat pentru sursa citată că, potrivit legii, cei care nu dețin IDNP ar putea fi sancționați pentru ne-depunerea declarațiilor de avere și interese.

Pe de altă parte, în lipsa IDNP-ului, acești funcționari nu se regăsesc nici în Registrul subiecților declarării și, respectiv, nu pot fi identificați de ANI. Persoanele respective pot fi depistate doar în cazul dacă în privința lor vor fi depuse sesizări.

Potrivit sursei citate, subiectul a fost discutat de Consiliul de Integritate, care a recomandat acceptarea provizorie a declarațiilor pe hârtie pentru subiecții care nu dețin IDNP.

Autoritatea Națională pentru Integritate a refuzat însă propunerea, deoarece nu există temeiuri juridice pentru o astfel de procedură, singura soluție fiind modificarea cadrului legal.

Modificarea legislației în acest sens a fost recomandată și de Avocatul Poporului. Potrivit acestuia, impunerea persoanelor care nu au IDNP din motive religioase să depună declarații exclusiv online le încalcă „libertatea de gândire, de conștiință și de religie”.

În acest sens, Ministerul Justiției ar urma să elaboreze un proiect privind modificarea legislației, care să permită persoanelor fără IDNP și celor cu identitatea atribuită la secretul de stat (angajați SIS, CNA) să le fie permisă depunerea declarațiilor pe suport de hârtie.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii